Δήμαρχοι

Επιστολή Δημάρχων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Κυρίζογλου για την προεδρία της ΚΕΔΕ

Με επιστολή τους 64 Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου και συγκροτούν παράταξη με το όνομα «Πανελλήνια Αυτοδιοικητική Συνεργασία» για την προεδρία της ΚΕΔΕ.

Η επιστολή έχει ως εξής:
Αγαπητοί Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι
Στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο 2019-2023, οι 332 Δήμοι της Χώρας καλούνται να λειτουργήσουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις τοπικές κοινωνίες, διαπλέοντας το αχαρτογράφητο «κλεισθένειο» πέλαγος και έχοντας υποστεί, κατά την προηγηθείσα μνημονιακή δεκαετία, αλλεπάλληλες περικοπές πόρων και σωρεία λειτουργικών περιορισμών και επιβαρύνσεων.
Αποτελεί πανθομολογούμενο γεγονός το ότι, παρά τις πρωτοφανείς περικοπές και επιβαρύνσεις της, αυτή την κρίσιμη δεκαετία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναδείχθηκε ως ο καθοριστικότερος και πλέον αξιόπιστος παράγοντας για την διατήρηση και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Στη νέα περίοδο, που αρχίζει τώρα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να επουλώσει τις «κλεισθένειες» ατέλειες, και να ανακτήσει το έδαφος που έχει χαθεί, λόγω των μνημονίων και του δυσμενούς θεσμικού πλαισίου που έχει επιβληθεί.

Καλείται να θεραπεύσει τις πληγές μιας δεκαετούς οικονομικής αιμορραγίας, στελεχιακής αποψίλωσης αλλά και θεσμικής, εκ μέρους της Κεντρικής Εξουσίας, απαξίωσής της.
Κυρίως όμως καλείται να πρωταγωνιστήσει στην ουσιαστική Διοικητική Μεταρρύθμιση του συνόλου του Διοικητικού Συστήματος της Χώρας σε όλα τα επίπεδα: στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση (Δήμοι), την Δευτεροβάθμια (Περιφέρειες) και στο Κεντρικό Κράτος, το οποίο, δυστυχώς, παραμένει αργό, γραφειοκρατικό και κοστοβόρο.

Σ’ αυτή την προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους και ανόρθωσης των τοπικών κοινωνιών και της ουσιαστικής Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα Συλλογικά Όργανα των Δήμων μας, οι Περιφερειακές Ενώσεις και κυρίως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σ’ αυτή την προσπάθεια συμμετέχουμε, συνεισφέροντας την αγάπη και την αφοσίωσή μας στον αυτοδιοικητικό θεσμό, τον σεβασμό και την τιμή σε όλους τους συναδέλφους αυτοδιοικητικούς, τους συμπολίτες μας και τις τοπικές κοινωνίες, την εμπειρία και τις γνώσεις μας από την θητεία μας στις αυτοδιοικητικές επάλξεις.

Συμμετέχουμε, συγκροτώντας μία «Πανελλήνια Αυτοδιοικητική Συνεργασία», για να αγωνιστούμε συντεταγμένα, μέσα από τις γραμμές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, για την βελτίωση και αναβάθμιση της θεσμικής και οικονομικής θέσης των Δήμων της Χώρας.
Προτάσσοντας την ενότητα και τον κοινό βηματισμό του συνόλου του αυτοδιοικητικού χώρου, όλων των δήμων της πατρίδας μας.
Επιζητώντας και προωθώντας τον διάλογο, την συνεννόηση και την συνεργασία, τόσο στο ενδο-αυτοδιοικητικό, όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο.
Αρθρώνοντας καθαρό, αδέσμευτο και ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό λόγο.
Διεκδικώντας μαχητικά ό,τι ανήκει και ό,τι αξίζει στην Αυτοδιοίκηση, στους Δήμους και στις τοπικές μας κοινωνίες.
Επιδιώκοντας καλόπιστα την συνεργασία με την Κεντρική Εξουσία, αλλά και μη διστάζοντας να αντιπαρατεθούμε μ’ αυτήν, όταν οι ασκούμενες πολιτικές έρχονται σε αντίθεση με το συμφέρον της Αυτοδιοίκησης και το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών. Τα χρόνια περνούν αλλά η αντιμετώπιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Εξουσία, τηρουμένων των αναλογιών, παραμένει ίδια. Γι αυτό και υπάρχει πάντα διαπάλη μεταξύ Κεντρικής Εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επιζητώντας περισσότερες αρμοδιότητες με περισσότερους πόρους. Περισσότερη αποκέντρωση. Πιο απλά, περισσότερη δημοκρατία με περισσότερη αυτοδιοίκηση.
Προβάλλοντας και ενισχύοντας, τόσο το κοινωνικό-προνοιακό, όσο και το αναπτυξιακό-ανορθωτικό «πρόσωπο» της Αυτοδιοίκησης.
Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ουσιαστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η πολιτική προστασία, η ασφάλεια των πόλεων και των οικισμών, η αντιστροφή της δημογραφικής κατάρρευσης, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενίσχυση των νησιωτικών, των ορεινών, των ακριτικών και των περιφερειακών δήμων, η διευθέτηση των προσφυγικών ροών.
Μεριμνώντας για την διαρκή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων, των Δημοτικών Νομικών Προσώπων, Επιχειρήσεων, Συνδέσμων και Φορέων της Αυτοδιοίκησης, των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ αλλά και για την καταστατική θέση των αιρετών.
Υπηρετώντας το κορυφαίο όργανο της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ, με την ίδια διάθεση προσφοράς, την ίδια συνέπεια, εργατικότητα και αποτελεσματικότητα, με τις οποίες, επί σειρά ετών, υπηρετούμε τους Δήμους και τις Περιφερειακές Ενώσεις μας.
Με απαρέγκλιτη τήρηση των αρχών της δικαιοσύνης, της νομιμότητας, της διαφάνειας και του ανθρωπισμού.
Εμπνεόμενοι από τις αγωνιστικές παραδόσεις και τις ιστορικές καταβολές του αυτοδιοικητικού θεσμού. Ενός θεσμού που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και επέζησε, παρά την σκλαβιά 400 χρόνων, φθάνοντας στις μέρες, μετά την Επανάσταση του 1821, έχοντας συμπληρώσει το 2021 διακόσια ολόκληρα χρόνια αγωνιστικής πορείας και βίου.

Στεκόμαστε με απόλυτο σεβασμό και έμπρακτη αγάπη, τόσο προς τους απανταχού της Χώρας συμπολίτες μας, όσο και προς τους εκλεκτούς συναδέλφους μας στην Αυτοδιοίκηση, τους οποίους καλούμε να πυκνώσουν τις τάξεις της «Πανελλήνιας Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας» και να μας τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους κατά την επικείμενη ανάδειξη των οργάνων διοίκησης της Κεντρικής μας Ένωσης, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Υποστηρίζουμε για την Προεδρία της ΚΕΔΕ την υποψηφιότητα του Λάζαρου Κυρίζογλου καταξιωμένου, έμπειρου, για πέμπτη φορά Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Συνάντηση του δημάρχου Βόλβης με τον πρόεδρο του ΕΚΘ

Ioannis Terzakis

Μεταναστευτικό και νέο ΕΣΠΑ στην πρώτη συνάντηση Μουτζούρη και Δημάρχων Β. Αιγαίου

admin

Δήμος Νεάπολης-Συκεών : Πανηγυρική ομόφωνη απαλλακτική απόφαση για τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα