Δελτία Τύπου

ΕΒΕΘ: Επιστολή παράτασης της προθεσμίας καταβολής στις δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Με την επιστολή του το ΕΒΕΘ, ζητά να παραταθεί η προθεσμία καταβολής της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου 2020 και αντιστοίχως, η προθεσμία καταβολής των υπολειπόμενων δόσεων να παραταθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των τεσσάρων επόμενων μηνών.

Το Επιμελητήριο εξηγεί ότι λόγω των επί μακρόν συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομική ζωή και του συνακόλουθου βαρύτατου πλήγματος που έχουν δεχθεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις “μεγάλη μερίδα των φορολογουμένων αδυνατεί να ανταποκριθεί εμπρόθεσμα στα φορολογικά του βάρη συνολικά”.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τους εμποροβιομήχανους Θεσσαλονίκης, η χορήγηση της παράτασης θα λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της διαδικασίας των συμψηφισμών και διόρθωσης προς τα κάτω των οφειλόμενων δόσεων ΕΝΦΙΑ.

Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή:

“Όπως γνωρίζετε, βάσει του άρθρου 9 του Ν.4728/2020 (ΦΕΚ Α΄ 186), στις 30.10.2020 λήγει η προθεσμία για την καταβολή των δύο πρώτων δόσεων του  Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).  Επιπλέον δε, οι φορολογούμενοι καλούνται μέχρι την ίδια ημερομηνία να καταβάλουν μία ακόμη δόση του φόρου εισοδήματος.

Αντιλαμβάνεστε, ωστόσο, ότι λόγω των επί  μακρόν συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας COVID-19 στην οικονομική ζωή και του συνακόλουθου  βαρύτατου πλήγματος που έχουν δεχθεί τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις, μεγάλη μερίδα των φορολογουμένων αδυνατεί να ανταποκριθεί εμπρόθεσμα στα ανωτέρω φορολογικά βάρη.

Ως εκ τούτου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, χωρίς επιπρόσθετες επιβαρύνσεις εκπρόθεσμης εξόφλησης, προτείνουμε να παραταθεί η προθεσμία καταβολής της δεύτερης δόσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Νοεμβρίου 2020 και, αντιστοίχως, η προθεσμία καταβολής των υπολειπόμενων δόσεων να παραταθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των τεσσάρων επόμενων μηνών.

Το ανωτέρω αίτημά μας, κύριε Υπουργέ, είναι εύλογο, ιδιαίτερα δε αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι τα ποσά που αναγράφονται στα εκκαθαριστικά και το σχετικό δοσολόγιο του ΕΝ.Φ.Ι.Α είναι φέτος σε πολλές περιπτώσεις υψηλότερα από τον πράγματι οφειλόμενο φόρο, δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη για όλους τους φορολογούμενους η διαδικασία συμψηφισμού των αρχικών οφειλών του ΕΝ.Φ.Ι.Α με τα ποσά επιστροφών φόρου που δικαιούνται από διάφορες αιτίες, όπως η επιστροφή λόγω είσπραξης μειωμένου ενοικίου ή λόγω της έκπτωσης 25% στις περιπτώσεις εφάπαξ εξόφλησης φορολογικών οφειλών.

Θεωρούμε, επομένως, ότι η χορήγηση της παράτασης θα λειτουργήσει θετικά και προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της διαδικασίας των συμψηφισμών και διόρθωσης προς τα κάτω των οφειλόμενων δόσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη την πρότασή μας και να μεριμνήσετε για τη θέσπιση των αναγκαίων ρυθμίσεων το συντομότερο δυνατό”.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

«Μαθαίνουμε σπίτι»- Το πρώτο «κουδούνι» στις 10.00 στην ΕΡΤ-2

ΕΜΥ – Ο καιρός μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα 20/4/2020

Mάσκες & ασπίδες προστασίας μοιράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα