Σημαντικές αλλαγές στο μετοχικό και διοικητικό καθεστώς του ΟΑΣΘ φέρνει τροπολογία που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και εγκρίθηκε από τη Βουλή. Με τη νέα ρύθμιση, το Ελληνικό Δημόσιο μεταβιβάζει το 51% των μετοχών του ΟΑΣΘ στον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), καθιστώντας τον ΟΑΣΘ θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕΘ.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη προβλεπόταν ήδη από τον νόμο 4482/2017, με τον οποίο ο ΟΑΣΘ πέρασε στον έλεγχο του Δημοσίου. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τα τέλη του 2019, η σχετική εκκρεμότητα παρέμενε έως σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενεργοποίηση της πρόβλεψης του νόμου συνδέεται και με επικείμενους ελέγχους ευρωπαϊκών αρχών για τη διαχείριση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μέσω αυτών των κονδυλίων χρηματοδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, η προμήθεια 160 ηλεκτρικών λεωφορείων για τη Θεσσαλονίκη, συνολικής αξίας περίπου 82 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει αλλαγές στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΘ. Το νέο εννεαμελές συμβούλιο θα περιλαμβάνει πλέον και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕΘ, Αργύρη Κουζή, ενώ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των εργαζομένων. Τα υπόλοιπα μέλη θα ορίζονται μέσω της γενικής συνέλευσης του ΟΣΕΘ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν αναμένονται ευρύτερες αλλαγές στη διοίκηση του Οργανισμού, με τον Κωνσταντίνο Ταγγίρη να παραμένει στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.
Η τροπολογία δεν μεταβάλλει το σημερινό καθεστώς λειτουργίας του ΟΑΣΘ, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης. Υπενθυμίζεται ότι σχέδιο για τη μετάβαση σε νέο μοντέλο λειτουργίας είχε παρουσιαστεί το 2024, χωρίς όμως να προχωρήσει σε νομοθετική εφαρμογή.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η διάταξη που αφορά τον ΦΠΑ των κρατικών επιχορηγήσεων που έλαβε ο ΟΑΣΘ από το 2017 και μετά. Με τη νέα ρύθμιση, οι επιχορηγήσεις απαλλάσσονται αναδρομικά από τον φόρο, ενώ τα ποσά που καταβλήθηκαν μπορούν να αναζητηθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ κ. Ταγγίρης, το ποσό που μπορεί να επιστραφεί στον Οργανισμό εκτιμάται ότι φτάνει έως και τα 20 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά αναμένεται να ενισχύσουν τον επενδυτικό σχεδιασμό του Οργανισμού, με πρώτη προτεραιότητα την κατασκευή νέου σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών λεωφορείων, έργο προϋπολογισμού 8 έως 9 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες.
«Είναι μια μεγάλη οικονομική ένεση για τον ΟΑΣΘ καθώς με τα χρήματα αυτά θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε επενδύσεις που είναι σημαντικές για την καλύτερη λειτουργία των συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
