Υγεία

1η Νοέμβρη: Πανελλήνια ημέρα Δωρεάς Οργάνων (Βίντεο)

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου ως την «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων» Σκοπός της ημέρας αυτής, είναι να αποτίσει φόρο τιμής στους αποβιώσαντες και ζώντες δότες οργάνων και ιστών, να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων με το οικείο μας περιβάλλον, γύρω από το σημαντικό ζήτημα της Δωρεάς.

Η Πανελλήνια Ημέρα του 2020, υπό το πρίσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, βρίσκει τη δωρεά και τις Μεταμοσχεύσεις οργάνων στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, σαφώς επηρεασμένες, όμως σε ιδιαίτερα αισιόδοξη πορεία.

Μπορεί κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων στη χώρα μας να μειώθηκαν δραματικά, όμως το Σύστημα Μεταμοσχεύσεων (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ΕΟΜ, Μονάδες Μεταμοσχεύσεων) έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά προσαρμογής στη νέα κατάσταση, με αποτέλεσμα οι πραγματοποιηθείσες μεταμοσχεύσεις μέχρι σήμερα, όχι μόνο να μην υπολείπονται των μεταμοσχεύσεων άλλων ετών, αλλά και να τις έχουν ξεπεράσει.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2020 έχουν πραγματοποιηθεί 190 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, έναντι 188 την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Πρόσφατα, η θεματική τής Δωρεάς και των Μεταμοσχεύσεων Ιστών και Οργάνων εισήχθη για πρώτη φορά στη δημόσια εκπαίδευση και αποτελεί πλέον μέρος των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας που διδάσκονται σε Δημοτικά σχολεία και Λύκεια της χώρας μας. Μέσα από την Εθνική Πρωτοβουλία, που έχουν αναλάβει από κοινού ο ΕΟΜ και το Ίδρυμα Ωνάση, το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οργανούληδες», εισάγει τους μικρούς μαθητές στη λειτουργία των οργάνων του σώματος, τη σημασία του να τα διατηρούμε υγιή και τη σπουδαιότητα των μεταμοσχεύσεων αυτών.
Από τη σχολική χρονιά 2020/21 το πρόγραμμα εντάχθηκε στον θεματικό άξονα: «Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε παιδιά και Εφήβους» του Υπουργείου Υγείας και το σχετικό υλικό μπορούν οι εκπαιδευτικοί, καθώς και οι επαγγελματίες και επισκέπτες υγείας να το κατεβάσουν από την αντίστοιχη ιστοσελίδα του Υπουργείου αλλά και του ΕΟΜ.

Ο Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών και φέτος, όπως και καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, δημιουργεί και συμμετέχει σε δράσεις ενημέρωσης των συνανθρώπων μας και συμπολιτών σε όλη την Ελλάδα.

Στην φετινή Πανελλήνια ημέρα και στα πλαίσια μιας νέας συνεργασίας, συντόνισε την δημιουργία ενημερωτικού video που πραγματοποίησε το τμήμα επικοινωνίας της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ο.Φ.Η. και στο οποίο μιλούν για το σημαντικό μήνυμα της Δωρεάς Οργάνων ο προπονητής Γιώργος Σίμος και οι ποδοσφαιριστές Πραξιτέλης Βούρος, Νίκος Κοροβέσης και Πασχάλης Στάικος!
Ακόμη, οι αθλητές του Σ.Α.Ν. Ιωάννης Μανίκας και Μάριος Μαρκόπουλος θα συμμετέχουν στην εκπομπή της ΕΡΑΣΠΟΡ “Παίξε μπάλα μόνος σου” την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στις 22:00.
Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή από το ραδιόφωνο στη συχνότητα 101,8 αλλά και από το διαδίκτυο στη διεύθυνση https://webradio.ert.gr/eraspor/

https://www.san.gr/

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Για 3-4 ημέρες το απόθεμα αίματος στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Κορωνοϊός: Παράταση περιοριστικών μέτρων στα Κέντρα Υποδοχής

Εμβολιασμός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 25-29 με όλα τα εμβόλια διαθέσιμα

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα