Δελτία Τύπου

25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

bia-ginekes ota24

«Ενηµερωτική ∆ράση του Συµβουλευτικού Κέντρου Γυναικών µε αφορµή τη Παγκόσµια Ηµέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών»

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, µε απόφασή της στις 17 ∆εκεµβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεµβρίου ως ∆ιεθνή Ηµέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σηµαντικό πρόβληµα µε παγκόσµια διάσταση. Η Ηµέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε
ανάµνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραµπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την ∆οµινικανή ∆ηµοκρατία, µε διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεµβρίου 1960.

Η βία κατά των γυναικών έχει πολλές µορφές, οι πιο γνωστές της είναι η σεξουαλική, η σωµατική και η ψυχική ή συναισθηµατική βία. Η έµφυλη βία είτε µέσα στην οικογένεια είτε µέσα στην κοινωνία όπως ο βιασµός, η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, το trafficking/σωµατεµπορία είναι βασικοί
ανασταλτικοί παράγοντες για την ισότητα των φύλων και αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα για ολόκληρη την κοινωνία.

Ένας σηµαντικός κοινωνικός µηχανισµός που εµποδίζει τη βία να επιλυθεί σε κοινωνικό επίπεδο είναι οι στερεότυπες αντιλήψεις για τα φύλα.Σηµαντικός στόχος των Συµβουλευτικών Κέντρων Γυναικών είναι η ενδυνάµωσητης αυτοπεποίθησης, της προσωπικής αξίας και του αυτοσεβασµού της γυναίκας, είναι η αναγνώριση των δυνατών επιλογών και η γνώση και διεκδίκηση των δικαιωµάτων της.

Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, το Συµβουλευτικό Κέντρο Γυναικών ∆ήµου Ζακύνθου θα διεξάγει ενηµερωτική δράση στις 25/11/2019, ηµέρα ∆ευτέρα, στο χώρο του Πνευµατικού Κέντρου.Στην εκδήλωση αυτή θα πραγµατοποιηθεί µια Έκθεση «Πορτρέτων Σπουδαίων Γυναικών»(10:30 π.µ – 16:00 µ.µ.).Πρόκειται για 30 γυναίκες που µε το έργο και τη δράση τους έχουν αλλάξει τον κόσµο προς το καλύτερο. Επιστήµονες, συγγραφείς, αθλήτριες ή ακτιβίστριες, κάθε µια µε το δικό της προσωπικό τρόπο άφησαν το σηµάδι τους στην ιστορία. Επίσης θα γίνει προβολή του ντοκιµαντέρ
«Μας δολοφονούν γλυκά: Μπορούµε να αντισταθούµε» (ώρα έναρξης προβολής του ντοκιµαντέρ στις 10:30 π.µ.), µε επακόλουθη συζήτηση.

Πρόκειται για ένα ντοκιµαντέρ για την εικόνα της γυναίκας στη διαφήµιση. Η ταινία παρουσιάζει τις απόψεις των κοριτσιών και νεαρών γυναικών καθώς κι εκείνες των ειδικών στα πεδία της ψυχολογίας των γυναικών και κοριτσιών, των διατροφικών διαταραχών, των σπουδών φύλου, της βίας κατά των γυναικών και της ρητορικής των µαζικών µέσων ενηµέρωσης και εστιάζει στις προτεινόµενες πρακτικές λύσεις και ενδεδειγµένες τακτικές για τη διεκδίκηση µιας γυναικείας κουλτούρας.

Η ταινία παρέχει επιχειρήµατα στον αγώνα ενάντια στα εθιστικά απαξιωτικά µηνύµατα σε βάρος των
γυναικών και κοριτσιών που κυριαρχούν στα µαζικά µέσα ενηµέρωσης. Ο στόχος λοιπόν της εκδήλωσης πέρα από την αντιµετώπιση της βίας και την υποστήριξη των θυµάτων της είναι κυρίως η πρόληψη της. Η γνώση, η αυτοεκτίµηση και η απόκτηση εφοδίων που αυξάνουν την αυτονοµία και την ενδυνάµωση, όπως η µόρφωση, η εργασία κλπ. είναι σηµαντικοί παράγοντες πρόληψης και ενδυνάµωσης.

Το Συµβουλευτικό Κέντρο Γυναικών ∆ήµου Ζακύνθου καλεί όλους και όλες να συµµετάσχουν στην εκδήλωση, λέγοντας ΟΧΙ σε κάθε µορφή έµφυλης βίας.

Κέντρο Συµβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυµάτων Βίας ∆ήµου Ζακύνθου
Γαϊτάνι (Κοινοτικό Γραφείο), 29 100 Ζάκυνθος
Τηλ/Fax.: 26950 25997
Ε-mail: symvouleftikozakynthos@gmail.com
Ώρες Λειτουργίας: ∆ευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 17:00

Με εκτίµηση τα Στελέχη του Συµβουλευτικού Κέντρου Γυναικών ∆ήµου Ζακύνθου

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ : Κατ’ οίκον παράδοση τροφίμων και φαρμάκων στους πολίτες σε ανάγκη.

@dmin

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: Παράταση της ημερομηνίας λήξης πληρωμών λογαριασμών ύδρευσης

@dmin

Δήμος Βόλβης: Το πρόγραμμα Αγιασμού σχολικών μονάδων

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα