ΔήμοιΟΤΑ

Δήμος Λαγκαδά: Ο Κόμβος Λουτρών που έγινε το Γεφύρι της Άρτας

Ο κόμβος Λουτρών ήταν ένα από σημαντικότερα project, όχι μόνο για τον Δήμο Λαγκαδά αλλά και για τους γειτονικούς Δήμους.

 

Η κατασκευή του Κόμβου θα εξασφάλιζε ταχύτερη και ευκολότερη οδική πρόσβαση στην Δημοτική Ενότητα Σοχού, την Δημοτική Ενότητα Βερτίσκου και τον Δήμο Βόλβης του οποίου μία μεγάλη μερίδα Δημοτών, εξυπηρετούνται από τον Δήμο Λαγκαδά.

Πέρα από την συγκοινωνιακή διευκόλυνση, θα αποτελούσε σημαντική τόνωση στην οικονομική ανάπτυξη της αγοράς του Λαγκαδά και της ευρύτερης περιοχής, και θα συνέβαλλε και στην ανάδειξη των Ιαματικών Λουτρών Λαγκαδά.

Μία πονεμένη Ιστορία

Ο περίφημος και πολυδιαφημισμένος κόμβος των Λουτρών Λαγκαδά αποτέλεσε εδώ και μία δεκαετία το όπλο στην φαρέτρα της προεκλογικής επιχειρηματολογίας κάθε υποψήφιου, αλλά και μετέπειτα εκλεγμένου Δημάρχου.

Η εκκίνηση της κατασκευής έγινε τον Οκτώβριο του 2009 επί της Δημαρχίας του κ. Γ. Καραγιάννη, όμως το έργο δεν ολοκληρώθηκε και παρέμενε ημιτελές καθότι σύμφωνα με τα τότε λεγόμενα του δεν πληρώθηκε ο εργολάβος.

«Το έργο δημοπρατήθηκε, ξεκίνησε η κατασκευή του και ελλείψει χρημάτων σταμάτησε. Δεν υπήρχε πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις, καθώς η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ξεκίνησε το έργο έχοντας στα χέρια της υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών που πρόκειται να απαλλοτριωθούν οι περιουσίες τους» δήλωσε θέλοντας να «ξεκαθαρίσει» κάπως την πορεία του έργου επί της θητείας του είχε δηλώσει «Δεν υπάρχει βούληση από την Πολιτεία και χρήματα ώστε να συνεχιστεί το έργο» ανάφερε ο Πρώην Δήμαρχος.

 

Αλλαγή φρουράς

Ο Διάδοχος του κ.Γ.Καραγιάννη, ο Δήμαρχος κ. Ι. Αναστασιάδης, θέλοντας να αποτινάξει από πάνω του το «βάρος» ενός έργου, το οποίο είχε διαφημιστεί αλλά δεν προχωρούσε, τότε είχε δηλώσει ότι «φαντάζει σχεδόν αδύνατη αυτή τη στιγμή η κατασκευή του κόμβου. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία των απαλλοτριώσεων και αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων. Εμείς από τη μεριά μας πιέζουμε ώστε να γίνει κάτι, παρότι είναι πολύ δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο».

Μάλιστα το 2013 ο Πολιτευτής και Βουλευτής της ΝΔ ο κ. Σάββας Αναστασιάδης στέλνει επιστολή αναφορά στον τότε Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Κ.Χατζηδάκη η οποία μάλλον δεν βρήκε «ευήκοα ώτα εις τας Αθήνας».

Πράγματι το έργο παρέμεινε όπως ήταν, χωρίς να προχωρήσει εκατοστό μέχρι που ο προκάτοχος του, και μετέπειτα ξανά διάδοχος του, ο κ. Γ. Καραγιάννης, ξανακάθισε στην Δημαρχιακή καρέκλα.

 

«Μνημόνιο Συνεργασίας» με την Εγνατία Οδό

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017 στο Γραφείο του Δημαρχείου Λαγκαδά πραγματοποιείται συνάντηση του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Γ.Καραγιάννη με τον Πρόεδρο της Εγνατίας Οδού Α.Ε. κ. Απόστολο Αντωνούδη.. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο τότε Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δήμου Λαγκαδά κ. Θεόδωρος Τζιαμπάζης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Θεοδόσης Χατζηιωαννίδης.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι τελικές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που απαιτούνταν σε πρώτο στάδιο για την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου της Εγνατίας Οδού στο ύψος των Λουτρών Λαγκαδά, σχετικά με τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, περιβαλλοντικά ζητήματα, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ολοκλήρωσης του έργου μέσα στο 2018.

Υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λαγκαδά και της Εγνατίας Οδού Α.Ε. με αντικείμενο τη σύνταξη μελετών και την υλοποίηση έργων στους τομείς της σχολικής στέγης, της οδοποιίας και του ηλεκτροφωτισμού οδών.

 

Η Ένταξη και χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 18 Δεκεμβρίου 2017 με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση (Αρ. Απόφ. 2014 με Αρ. Πρωτ. 138910/18-12-2017) ύστερα από αίτημα του αρμοδίου Υπουργού κ. Χρήστου Σπίρτζη, (ο οποίος χαρακτήρισε το έργο της κατασκευής του κόμβου Λουτρών, έργο πνοής του ΣΥΡΙΖΑ) εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να χρηματοδοτηθεί.

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση το έργο με τίτλο “Εργασίες Ολοκλήρωσης Α΄ Φάσης Α/Κ Λουτρών Λαγκαδά” εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2017, με φορέα υλοποίησης την Εγνατία Οδό Α.Ε. και προϋπολογισμό 4.500.000€.

Τη χρηματοδότηση του μεγάλου αυτού έργου υποδομής για τον Δήμο Λαγκαδά, θα την ανακοινώσουν σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Λαγκαδά ο Πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. κ. Απόστολος Αντωνούδης και ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γιάννης Καραγιάννης.

 

Όλα έτοιμα….αλλά..

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα του έργου, ο κ. Αντωνούδης επισήμανε τότε ότι οι μελέτες είναι έτοιμες, ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με το Κτηματολόγιο, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018, ώστε στο τέλος του 2018 να υπάρξει ανάδοχος ο οποίος θα προκύψει μέσω διαγωνισμού, και η κατασκευή του κόμβου θα διαρκέσει έναν περίπου χρόνο.

Ενώ υποτίθεται ότι και οι μελέτες και οι απαλλοτριώσεις που ήταν σε εκκρεμότητα θα ολοκληρώνονταν το 2018 και θα προχωρούσε η δημοπράτηση και έναρξη κατασκευής του έργου, με διασφαλισμένη τότε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εντούτοις το θέμα κόλλησε.

Από τότε θα περάσουν αίσια 3 χρόνια με το έργο να βρίσκεται στις μελέτες, εκκρεμές αποτελώντας το «γεφύρι της Άρτας» για όλη την επαρχία Λαγκαδά.

 

Και ξανά από την αρχή

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Λαγκαδά, Ιωάννη Ταχματζίδη, με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή  στην Αθήνα, παρουσία του Βουλευτή της  Β΄Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη και του Αντιδημάρχου Χαράλαμπου Αϊβαζίδη. Στην ατζέντα της συζήτησης τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα υποδομών που αφορούν το Δήμο Λαγκαδά με το θέμα του κόμβου των Λουτρών Λαγκαδά, να κυριαρχεί στη συζήτηση.

Ο κ. Ταχματζίδης υπογράμμισε προς τον υπουργό τη σπουδαιότητα του έργου και την ανάγκη ολοκλήρωσης του  ανισόπεδου κόμβου της Εγνατίας Οδού στο ύψος των Λουτρών καθώς πρόκειται για  ένα σημαντικό οδικό έργο που παραμένει, εδώ και πολλά χρόνια, σε εκκρεμότητα.

Επιπλέον, ο κ. Ταχματζίδης έθεσε υπόψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών συγκεκριμένα έργα στο Δήμο Λαγκαδά και ζήτησε τη χρηματοδότηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, αλλά και τη χρηματοδότηση της  διαπλάτυνσης του δρόμου Σοχού – Κολχικού.

Μετά από διεξοδική συζήτηση ο Δήμαρχος Λαγκαδά έλαβε την υποστήριξη του υπουργού ως προς το συγκεκριμένο έργο και την δέσμευση του κ. Καραμανλή ότι θα κάνει προσωπική παρέμβαση στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ παράλληλα ζήτησε να κατατεθούν, από πλευράς Δήμου, Τεχνικά Δελτία με την ταυτότητα των έργων και τη σκοπιμότητα τους. 

Δεν απομένει τίποτε άλλο στους υπομονετικούς πολίτες που διαβιούν στην ευρύτερη επαρχία Λαγκαδά,  από το να περιμένουν στωικά, όπως άλλωστε έχουν μάθει τόσα χρόνια, για να δουν, αν οι υποσχέσεις του Υπουργού κ. Καραμανλή γίνουν πράξεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Στήριξη Τζιτζικώστα για οριστική λύση στο πρόβλημα της δυσοσμίας

@dmin

Οι δήμοι να λάβουν όλα τα μέτρα και να ανοίξουν τις κλιματιζόμενες αίθουσες για τους πολίτες

admin

Ε.Ε :Ευρωπαϊκό μπλόκο στις παράνομες κτηματογραφήσεις

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα