ΔήμοιΥγεία

Δήμος Λαγκαδά: Προληπτική διάγνωση 11 Νοσημάτων στο ΚΕΠ Υγείας

Τα ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Λαγκαδά σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), διοργάνωσε από 01/09/2020 έως και 02/09/2020 δωρεάν υπερηχογράφημα με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής.Υπεύθυνη της εκδήλωσης προληπτικού ελέγχου ήταν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας και Αθλητισμού Ελισάβετ Κοτσώνη.

Οι  εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν από τον καρδιολόγο Γεώργιο Βογιατζή, ο οποίος έκανε προληπτικό έλεγχο σε όλο το τμήμα της αορτής όπως και άλλες εξετάσεις (καρδιογράφημα, μέτρηση αρτηριακής πίεσης κ.α.).  Εξετάστηκαν συνολικά 30 δημότες εκ των οποίων οι τέσσερις (4) είχαν ύποπτα ευρήματα. Συστήθηκαν περαιτέρω εξετάσεις σε νοσοκομείο ή επανέλεγχος σε 6 μήνες.

Στη σημαντική αυτή δράση για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας των δημοτών αναφέρθηκε ο Δήμαρχος  Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης και με την ιδιότητα του ιατρού καρδιολόγου.

Όπως τόνισε το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι ένας σιωπηλός εχθρός για την υγεία των ανθρώπων και μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση.  Για το λόγο αυτό  επισήμανε την αναγκαιότητα  της πρώιμης και έγκαιρης διάγνωσης όπως και τη σημασία της κατάλληλης εκτίμησης των παθολογικών ευρημάτων καθώς η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί, ή ακόμη και να θεραπευτεί εάν διαγνωστεί έγκαιρα.

«Προτεραιότητα του Δήμου Λαγκαδά παραμένει η υγεία και η ποιότητα ζωής των δημοτών. Οι δράσεις προσυμπτωματικού ελέγχου θα συνεχιστούν από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Λαγκαδα και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας».

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.

Μέσα από το νέο λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών.

Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους.

Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του μαστού, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο καρκίνος του προστάτη, το  μελάνωμα, η κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η άνοια.

Αναφερόμενος σχετικά ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι «Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση σώζει ζωές αποδεδειγμένα, στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος των πολιτών για τη διατήρηση της καλής υγείας. Είναι πολύ θετική η ανταπόκριση των πολιτών δίνοντάς μας δύναμη και αισιοδοξία να συνεχίσουμε τις δράσεις μας».

Πλήθος πολιτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ.

Οι δημότες του Λαγκαδά μπορούν να ενημερώνονται για τις προληπτικές εξετάσεις που αγγίζουν στην ηλικία και το φύλο τους και για την επανεξέταση τους, καθώς και για τις Δράσεις του Δήμου σχετικά με την Πρόληψη της Υγείας.

Για το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Λαγκαδά μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλέφωνο 2394020802 ή εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και να δημιουργήσετε το δικό σας προφίλ.

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Λαγκαδά δημιουργήθηκε το 2014 με την 325/2014 απόφασης Δ.Σ., ενώ αποτελεί μέλος του ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΓΕΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΕΔΔΥΠΠΥ) από το 2011 με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Λαγκαδά: Κοπή επικίνδυνων δέντρων στον χώρο του Μπίλλειου Πολιτιστικού Κέντρου

@dmin

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Τοποθέτηση καφέ κάδων στην Λαϊκή Αγορά Τσέλιου στην Πυλαία

@dmin

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Συνάντηση Δημάρχου με την επιστημονική ομάδα iGEM Thrace

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα