ΔήμοιΟΤΑ

Δήμος Θέρμης: Συζητήθηκε στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης το σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος του δήμου

Συνεδρίασε την Δευτέρα 31 Ιουλίου, στην αίθουσα Θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Θέρμης, υπό την προεδρία της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Νανάς Παπαδάκη, με μοναδικό θέμα συζήτησης το σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2023.

Τη συνοπτική παρουσίαση του σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρος Γαντάς ο οποίος ανέπτυξε τις προτεραιότητες που θέτει η διοίκηση του δήμου, παραθέτοντας ενδεικτικά και ορισμένα από τα σημαντικότερα προς υλοποίηση έργα.

Ο κ. Γαντάς αναφέρθηκε αρχικά στα έργα υποδομής. Μίλησε ειδικότερα για τα έργα οδοποιίας και συγκεκριμένα για τις ασφαλτοστρώσεις που προγραμματίζονται σε όλους τους οικισμούς του δήμου, έργο προϋπολογισμού περίπου 8 εκατ. ευρώ.

  • Για τη γέφυρα της οδού Περικλέους, οι εργασίες της οποίας προχωρούν πλέον με γοργούς ρυθμούς,
  • Για ασφαλτοστρώσεις οι οποίες πρόκειται να γίνουν σε διάφορους οικισμούς (Πλαγιάρι, Καρδία, Τρίλοφο, Νέα Ραιδεστό, Θέρμη) στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στα έργα αγροτικής οδοποιίας κ.λπ.

Ο αντιδήμαρχος παρουσίασε συνοπτικά και το μέρος του τεχνικού προγράμματος που αφορά στα κτιριακά, όπως:

  • Η ανέγερση του κλειστού γυμναστηρίου της Μίκρας που είναι σε εξέλιξη,
  • Ο μεγάλος βρεφονηπιακός και παιδικός σταθμός στη Νέα Ραιδεστό,
  • Η ανέγερση νέων σχολείων,
  • Τα έργα σε παιδικές χαρές, η κατασκευή του μεγάλου πάρκου αναψυχής στην περιοχή της επέκτασης Θέρμης (Γ316) κ.ο.κ.

Έκανε επίσης αναφορά σε έργα υποδομής όπως:

  • Τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιοχή της επέκτασης Θέρμης,
  • Ο μεγάλος βιολογικός σταθμός, ο βιολογικός στο Κάτω Σχολάρι κ.ά.

Ο κ. Γαντάς δεν παρέλειψε να επαινέσει το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν προκειμένου να εκπονήσουν μελέτες, να δημοπρατήσουν και να επιβλέψουν την κατασκευή των έργων.

Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα για το 2024 «λιτό, ίσως είναι το πιο φτωχό των τελευταίων ετών, διότι προτεραιότητά μας είναι να ολοκληρώσουμε τα έργα που είναι σε εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο δήμο εγκατεστημένοι περίπου 25 με 30 εργολάβοι. Άλλωστε», όπως επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος «δεν έχουν βγει ακόμη τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα στα οποία να μπορούμε να εντάξουμε νέα έργα καθώς, όπως ξέρετε, τα έργα τα οποία κάνει ο δήμος Θέρμης, κατά 95% χρηματοδοτούνται από διάφορα προγράμματα, δηλαδή γίνονται με ξένα λεφτά. Τα νέα προγράμματα θα βγουν του χρόνου γι’ αυτό κι εμείς, εκτός από την ολοκλήρωση των έργων που είναι σε εξέλιξη, δίνουμε προτεραιότητα στην εκπόνηση μελετών για νέα έργα, ώστε να είμαστε έτοιμοι να τα εντάξουμε σε προγράμματα, μόλις βγουν οι σχετικές προκηρύξεις».

Ο δήμαρχος Θέρμης επισήμανε ότι, παράλληλα, «θα δημοπρατήσουμε τα έργα για τα οποία έχουμε έτοιμη τη διακήρυξη και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση». Ανέφερε, επίσης, ότι δημοπρατήθηκε το έργο για το τοπικό πολεοδομικό του ενιαίου δήμου Θέρμης το οποίο χαρακτήρισε «τεράστιο αναπτυξιακό εργαλείο» καθώς θα καθορίσει τις χρήσεις γης για κάθε σπιθαμή του δήμου.

Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε και για τις βασικές προτεραιότητες για το 2024.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα, στον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου, μέσω ενός προγράμματος με χρηματοδότηση περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Μίλησε για την ενεργειακή αυτονομία του δήμου και πρωτίστως της ΔΕΥΑΘ. Προς το σκοπό αυτό ο δήμος θα προχωρήσει στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό το ενεργειακό κόστος.

Είπε πως βασικός στόχος είναι ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. «Ήδη ολοκληρώνουμε τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ο οποίος θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο το δήμο Θέρμης, βελτιώνοντας την αποκομιδή, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα οικονομίες κλίμακας. Προωθούμε μια νέα γραμμή ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων μέσω των καφέ κάδων. Εκσυγχρονίζουμε το σύστημα της ανακύκλωσης απορριμμάτων ώστε να επιτύχουμε ακόμη υψηλότερες επιδόσεις».

Στη διαβούλευσή συμμετείχαν μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (εκπρόσωποι φορέων και πολίτες), αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Μετονομασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πανοράματος σε Αναγνωστήριο Ιατρού Ιωάννη Καραμπίνα

@dmin

Καφέ κάδοι: Το επόμενο βήμα στην ανακύκλωση από τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας

admin

Δήμος Κομοτηνής: Υπεγράφη η σύμβαση για το Ευρωπαϊκό Έργο URBACT SMALL

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα