Ένα νέο κεφάλαιο για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανοίγει με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης Δήμων και Περιφερειών. Στη διημερίδα ενημέρωσης που διοργανώνει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και την ΕΝΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης, Λάζαρος Κυρίζογλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο θεσμικό πλαίσιο, επισημαίνοντας ότι βάζει τάξη στις διάσπαρτες διατάξεις και την πολυνομία που δυσχέραιναν τη λειτουργία των ΟΤΑ.
Ο κ. Κυρίζογλου χαρακτήρισε τον Κώδικα ως ένα «πρωτόγνωρο και μεγάλο νομοθέτημα» και υπενθύμισε πως η κωδικοποίηση της νομοθεσίας αποτελούσε βασικό αίτημα της ΚΕΔΕ από το 2023. Παράλληλα, συνεχάρη τον Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, και τα στελέχη του Υπουργείου για την άμεση ανταπόκριση και τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών επεξεργασίας, οι οποίες διαμόρφωσαν το τελικό πλαίσιο μέσα από εκτεταμένες συζητήσεις και ζυμώσεις.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η Ένωση θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του νόμου για να επιλύει τυχόν ζητήματα σε συνεργασία με την κυβέρνηση.
Όπως είπε: «Κανένας νόμος δεν είναι τέλειος κατά 100%. Εφαρμόζεται και, μέσα από την εφαρμογή του, αν προκύψουν ζητήματα, είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, τον Υπουργό κ. Θεόδωρο Λιβάνιο και τους συνεργάτες του», ενώ τόνισε ότι οι διημερίδες αποτελούν ιδιαίτερα χρήσιμη διαδικασία, καθώς δίνουν τη δυνατότητα σε αιρετούς και υπηρεσιακά στελέχη να κατανοήσουν τις βασικές διατάξεις του νέου Κώδικα, να εντοπίσουν πρακτικά ζητήματα και να συμβάλουν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, στη βελτίωση της εφαρμογής του.
Βασικός στόχος παραμένει η παροχή ενός καθαρού και αποτελεσματικού εργαλείου στα χέρια των αιρετών, των υπηρεσιών και των πολιτών.
