Επικαιρότητα

Ιερά Σύνοδος: Ο επίσκοπος Ωρεών νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης

επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, εκλέχθηκε νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στη θέση του μητροπολίτη Άνθιμου ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας και γήρατος, μέσα στο καλοκαίρι.

Στην ψηφοφορία που έγινε για το Τριπρόσωπο στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος  συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους (75), ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Γιάγκου 6 και ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου 3.

Είχε προηγηθεί ψηφοφορία για τον τρόπο πλήρωσης της κενής θέσης στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Η απόφαση ήταν η κενή θέση να πληρωθεί δια εκλογής και όχι με μετάθεση. Συγκεκριμένα, 41 ψήφους έλαβε η δια εκλογής διαδικασία και 37 η δια καταστάσεως.

Αυτό αυτoμάτως απέκλειε την υποψηφιότητα του μητροπολίτη Βέροιας αφού στην περίπτωσή του έπρεπε να ισχύσει το μεταθετό κι άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για τον Φιλόθεο.

Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος

Ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1977 στη Χαλκίδα.

Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών (1995-1998) και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1998-2002). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2002 εκάρη μοναχός στην Μονή Αγίου Γεωργίου Άρμα (κοντά στο χωριό Φύλλα Ευβοίας). Στις 17 Φεβρουαρίου 2002 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο. Στις 19 Ιουνίου 2002 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον ίδιο Μητροπολίτη, λαβών και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας (2002-2009) και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος (2009-2016) της Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων. Παράλληλα, εργάστηκε στην Κατήχηση των Νέων, ως Κατηχητής και ως αρχηγός σε μία εκ των Κατασκηνωτικών περιόδων στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, στις Ροβιές και από το 2014 ήταν μέλος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδος, ως εκπρόσωπος της Μητροπόλεως.

Είναι Διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής από το 2000, διετέλεσε Διευθυντής και Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς Χαλκίδος, δίδαξε ως Καθηγητής στις Ειδικές Σχολές της Μητροπόλεως, των Υποψηφίων Κατηχητών και Κατασκηνωτικών Στελεχών.

Συντόνισε για αρκετά χρόνια τις Σχολές Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος. Υπηρέτησε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Αρρένων, καθώς και του Πολιτιστικού Ιδρύματος «ΑΓΙΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΕΥΡΙΠΟΥ».

Το 2016 διορίστηκε Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου. Το 2018 διορίστηκε Α΄ Γραμματέας-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Στις 21 Μαρτίου 2019 διορίστηκε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, μετά από απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.

Στις 11 Οκτωβρίου 2019, με πρόταση του Αρχιεπισκόπου, εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεών. Χειροτονήθηκε, στις 15 Οκτωβρίου 2019, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών συμπαραστούμενο από πλειάδα Μητροπολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μήδεια stories: Φταίει το χιόνι…πάρτε 10% έκπτωση

@dmin

Αλλαγή ημερομηνιών κατάταξης στρατευσίμων στο Στρατό Ξηράς

Ioannis Terzakis

Οι περιοχές με κρούσματα Ιου του Δυτικού Νείλου 19 θάνατοι

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα