ΔήμοιΟΤΑ

Ομόφωνο Ψήφισμα 20 Προέδρων Τοπικών Συμβουλίων Λαγκαδά ΥΠΕΡ των Κοινοτήτων

Με ομόφωνη απόφαση κατά πλειοψηφία με ένα Λευκό από τον Φίλιππο Γεωργουδάκη  πέρασε από το Δημοτικό Συμβουλίου Λαγκαδά το ψήφισμα 20 προέδρων κοινοτήτων για τον νέο αυτοδιοικητικό νόμο που ετοιμάζεται να πάει στην βουλή τις επόμενες εβδομάδες από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ιστορικό θα χαρακτηρίζαμε το ψήφισμα γιατί για πρώτη φορά οι κοινότητες του Δήμου Λαγκαδά ενώνουν τις φωνές τους σε μία δύσκολη για αυτές συγκυρία.

“Η κατάργηση Κοινοτήτων, οι συγχωνεύσεις τους και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων.

Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή.

Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!” αναγράφετε στο ψήφισμα.

Ενώ κλείνει με τα αιτήματα που μπήκαν προς ψήφιση και τελικά ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά.

“Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ‘Α Βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε :
 1. Συμμετοχή στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου
 2. Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες
 3. Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
 4. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης”
Χτες το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρεία του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη αποφάσισε για τις κοινότητες τα εξής:
 • Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών αρχών» η οποία δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος.
 • Επαναφορά της ορολογίας «κοινότητας» σε «δημοτική κοινότητα» ώστε να μην υπάρχει καμία σύγχυση με την προ του «Καποδίστρια» διοικητική διαίρεση της χώρας.
 • Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του δημάρχου στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.
 • Σε μικρότερες δημοτικές κοινότητες ο εκπρόσωπος της εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.

Το ψήφισμα κατατέθηκε από 17 προέδρους αρχικά αλλά στην διάρκεια της συνεδρίασης προστέθηκαν άλλοι τρεις πρόεδροι του Αδραμερίου κ. Δαδάλας, του Βασιλουδίου κ. Κομμάτας και του κ. Ανδρονικίδη από την Γερακαρού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Συντονιστικό του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος μέλος είναι η πρόεδρος της Κοινότητας Εξαλόφου του Δήμου Λαγκαδά κ. Χρυσανθοπούλου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

Ψήφισμα Κοινοτήτων για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που αφορά την Tοπική Aυτοδιοίκηση

Η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας.

Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη – όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου – είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου της Κοινότητας. Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, στεκόμενοι δίπλα στις ανάγκες των συμπολιτών τους.

Η μορφολογία του εδάφους της χώρας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις οφείλουν να αποτελέσουν τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο.

Η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου (ορεινού, νησιωτικού, πεδινού, παραποτάμιου, παραλίμνιου, αστικού, περιαστικού) οφείλει να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί από όλες τις διοικητικές δομές.

Ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, χαράζει πολιτικές με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Εμπιστοσύνη, Συμμετοχικότητα, Αποδοτικότητα, Βιωσιμότητα και Διαφάνεια είναι οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οφείλει η αυτοδιοίκηση να χτίσει τα θεμέλια της.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώνεται συνεχώς στον τύπο η πρόθεση του Υπουργείο Εσωτερικών και της Κυβέρνησης να αλλάξουν συλλήβδην τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους: πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσια διοίκηση.

Η κατάργηση Κοινοτήτων, οι συγχωνεύσεις τους και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων.

Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!

Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ‘Α Βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε:
 1. Συμμετοχή στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου
 2. Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες
 3. Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
 4. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της
  αυτοδιοίκησης
Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευτεί στο τοπικό τύπο, να κατατεθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου με αίτημα να εκδοθεί και από αυτό αντίστοιχο ψήφισμα υποστήριξης του θεσμού των Κοινοτήτων, να σταλεί στους Βουλευτές του νομού και στο Υπουργείο Εσωτερικών.

1 Αποστολίδης Ιωάννης Πρόεδρος Καλαμωτό
2 Γιαννακούδη Ευμορφία Πρόεδρος Αδάμ
3 Δολμάς Γεώργιος Πρόεδρος Ανάληψη
4 Καλαϊτζής Χρήστος Πρόεδρος Χρυσαυγής
5 Καλαφάτης Αθανάσιος Πρόεδρος Πετροκέρασα
6 Κοπαρανίδης Νικόλαος Πρόεδρος Ζαγκλιβερίου
7 Λιαρετίδης Κωνσταντίνος Πρόεδρος Λαχανά
8 Μίλκας Χαράλαμπος Πρόεδρος Κριθιά
9 Μιχαηλίδου Γεωργία Πρόεδρος Καβαλαρίου
10 Μπουτουράκης Ζωγράφος Πρόεδρος Περιβολακίου
11 Οξινάς Αστέριος Πρόεδρος Βερτίσκου
12 Πετρίδης Ιωάννης Πρόεδρος Λαγκαδίκια
13 Ποντιάκης Αλέξης Πρόεδρος Σαρακήνα
14 Τσιάνης Θεόδωρος Πρόεδρος Ηρακλείου
15 Φλωρινούδης Διονύσιος Πρόεδρος Λαγυνά
16 Χουβαρδάς Αναστάσιος Πρόεδρος Κυρονερίου
17 Χρυσανθοπούλου Πελαγία Πρόεδρος Εξαλόφου

Το ψήφισμα κατατέθηκε από 17 προέδρους αρχικά αλλά στην διάρκεια της συνεδρίασης προστέθηκαν άλλοι τρεις πρόεδροι του Αδραμερίου κ. Δαδάλας, του Βασιλουδίου κ. Κομμάτας και του κ. Ανδρονικίδη από την Γερακαρού.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Χαλκηδόνος: Οι 170 Υποψήφιοι της «Δύναμης Αναγέννησης – Νέας Αρχής» του Σταύρου Αναγνωστόπουλου

@dmin

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Ενημερωτικές ομιλίες για τη σημασία της πρόληψης από το ΚΕΠ Υγείας

@dmin

Δήμος Παύλου Μελά: Εργασίες ιατρικής περίθαλψης, συλλογής και φιλοξενίας αδέσποτων ζώων

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα