ota24.gr
Αναπτυξιακά ΈργαΧρηματοδότηση

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας | Εκσυγχρονίζονται οι υποδομές λυμάτων του Πανεπιστημίου Πατρών με 3,2 εκατ. ευρώ

Στην αναβάθμιση των υποδομών διαχείρισης λυμάτων της Πανεπιστημιούπολης Πατρών προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την ένταξη της σχετικής πράξης στο Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027». Η απόφαση για την ένταξη του έργου ελήφθη από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, με το Πανεπιστήμιο Πατρών να αποτελεί τον δικαιούχο. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Βασικός στόχος είναι ο πλήρης εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τη διαχείριση και επεξεργασία των λυμάτων της Πανεπιστημιούπολης, καθώς και η βελτίωση της περιβαλλοντικής λειτουργίας των υφιστάμενων υποδομών.

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η κατασκευή νέου εφεδρικού αντλιοστασίου λυμάτων, εξοπλισμένου με σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου, καθώς και η τοποθέτηση νέου καταθλιπτικού αγωγού λυμάτων. Παράλληλα, θα γίνουν εργασίες για τη συμμόρφωση του Βιολογικού Καθαρισμού με τους περιβαλλοντικούς όρους, μεταξύ άλλων με την κατασκευή δεξαμενών μαιανδρισμού.

Σημαντικό τμήμα της παρέμβασης αφορά και την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, μέσω πολυστρωματικού φίλτρου άμμου, κροκίδωσης και επιπλέον χλωρίωσης, με στόχο την περαιτέρω επεξεργασία των υδάτων.

Προβλέπεται ακόμη η τροποποίηση του υφιστάμενου υπεδάφιου πεδίου, με την κατάργηση του τμήματος που βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας δημοτικής υδρευτικής γεώτρησης, καθώς και επισκευές και εργασίες αποκατάστασης στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης η διαμόρφωση έκτασης 200 στρεμμάτων για τη διάθεση των επεξεργασμένων υδάτων. Από την έκταση αυτή, τα 100 στρέμματα προβλέπεται να φυτευτούν με νέα ελαιόδεντρα, ενώ στην υπόλοιπη έκταση θα φυτευτεί μπαμπού, με σκοπό την παραγωγή ξυλείας ειδικής αντοχής. Για την υποστήριξη της καλλιέργειας προβλέπεται και η εγκατάσταση επιφανειακού δικτύου άρδευσης με σταλάκτες.

Η πράξη εντάσσεται στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση πρακτικών κυκλικής οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Το Πόρτο Καρράς περνάει στον Σαββίδη με συμφωνία

Ch

ΠΕ Καβάλας: Παραδόθηκαν η αποκατεστημένη Βασιλική Β΄ στους Φιλίππους και ο Χώρος Πολιτισμού «Πύλη 12»

Θ

Δήμος Αρταίων | Έργο 87.500 ευρώ για αλεξικέραυνα στα σχολεία

Σ

Γράψτε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα