ΟΤΑ

Σταύρος Κωνσταντινίδης : Θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 2023

Με αφορμή τις δηλώσεις του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκη για την εκ νέου υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές το 2023, ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης ανακοίνωσε πως σκέφτεται να διεκδικήσει τα ηνία του κεντρικού δήμου της πόλης, όπως ανακοίνωσε η ίδιος μέσα απο την προσωπική του σελίδα στο Facebook.

«Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε πως θα είναι υποψήφιος το 2023. Το ίδιο σκέφτομαι κι εγώ, χωρίς καμία διάθεση ανταγωνισμού. Απλώς παράλληλες σκέψεις. Το 2023 θα ήθελα να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Θα είμαι μόνο 55 ετών! Χα,χα!».

Ποιος είναι ο Σταύρος Κωνσταντινίδης

Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας το 1968. Είναι Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός του Α.Π.Θ με μεταπτυχιακές σπουδές στον Συγκοινωνιακό και Περιβαλλοντικό σχεδιασμό. 

Έχει εκπαιδευτεί σε διεθνούς εμβέλειας εξειδικευμένα προγράμματα διοίκησης και διακυβέρνησης στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το “Managing and Shaping change in the Information Age” στο HARVARD UNIVERSITY, JFK School of Government (2004) και το “International Visitor Leadership Program του UNITED STATES DEPARTMENT OF STATE (2008).

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του, το 1992, ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΑΠΘ και ως μελετητής δημόσιων και ιδιωτικών έργων.

Μέχρι σήμερα έχει εκπονήσει και συμμετάσχει σε περισσότερες από 300 μελέτες και ερευνητικά προγράμματα στους τομείς του συγκοινωνιακού, πολεοδομικού κι περιβαλλοντικού σχεδιασμού σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα δημόσιας διοίκησης και επιχειρηματικότητας.

Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, ειδικός σύμβουλος των Υπουργείων Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Μακεδονίας – Θράκης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και πολλών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιων φορέων.

Την περίοδο 2002-2004,κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, και σε ηλικία 34 ετών, υπήρξε ο νεότερος Διοικητής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Στον ιδιωτικό τομέα διετέλεσε πολλές φορές ανώτερο διευθυντικό στέλεχος και σύμβουλος διοίκησης μεγάλων εισηγμένων Εταιρειών του κατασκευαστικού και ενεργειακού τομέα (Όμιλος Intracom, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Όμιλος Μυτιληναίου, Protergia κα).

Πολλές προτάσεις του, άρθρα, καθώς και ολοκληρωμένα σχέδια πολεοδομικών και συγκοινωνιακών παρεμβάσεων, που έχουν υλοποιηθεί, παρουσιάστηκαν πολλές φορές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σήμερα διευθύνει τη μελετητική εταιρεία «Σταύρος Κωνσταντινίδης & Συνεργάτες – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ», με γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη και Μύκονο που απασχολεί 20 επιστήμονες μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων.

Αρθρογραφεί συστηματικά στον ημερήσιο τύπο, στα ηλεκτρονικά μέσα και έχει γράψει τα βιβλία ”Ανοιχτές πόλεις”, 2010 και ‘‘Έξυπνοι δρόμοι για μια ανθρώπινη πόλη”, 2014 από τις εκδόσεις ”Athens Voice Books”.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

«Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε πως θα είναι υποψήφιος το 2023. Το ίδιο σκέφτομαι κι εγώ, χωρίς καμία διάθεση ανταγωνισμού. Απλώς παράλληλες σκέψεις. Το 2023 θα ήθελα να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Θα είμαι μόνο 55 ετών! Χα,χα! Συμμετέχω ενεργά από το 1998 στις δημοτικές μάχες του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Είμαι γέννημα – θρέμμα της δυτικής Θεσσαλονίκης, που έμαθε την κεντρική πόλη δουλεύοντας από τα 11 στο περίπτερο του πατέρα μου στον Βαρδάρη, και σπουδάζοντας μετά στο εμβληματικό Πολυτεχνείο της πόλης .

Έχω κάνει μια μεγάλη πορεία στα επιστημονικά, πολιτικά, και κοινωνικά πράγματα της χώρας. Αρθρογραφώ στις εφημερίδες και στα μεγάλα site της χώρας για τουλάχιστον 20 χρόνια , έγραψα πέντε βιβλία, έχω πολιτικό πρόσωπο στην Αθήνα .

Ξέρω τη ζωή από το πεζοδρόμιο έως τα σαλόνια, αλλά παραμένω πιστός στο πρώτο. Γύρισα το κόσμο και την Ελλάδα άπειρες φορές. Μέτρησα χιλιάδες πεζοδρόμια ένα – ένα σε όλη την χώρα, εκπονώντας περισσότερες από 300 συγκοινωνιακές, πολεοδομικές κα  περιβαλλοντικές μελέτες .

Είμαι Συγκοινωνιολόγος και Πολιτικός Μηχανικός, και γνωρίζω τι είναι η πόλη και πως οι πολίτες οφείλουν να συγκροτήσουν μία συλλογική συνείδηση του δημοσίου χώρου. Ξέρω τους ανθρώπους της πόλης, τον καθένα ξεχωριστά και με ξέρουν καλά. Έδωσα εξετάσεις πολλές φορές .

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι πολίτες πείθονται από τον οραματικό, μεταρρυθμιστικό λόγο εφόσον είναι τεκμηριωμένος και πειστικός. Υπήρξα επιστημονικός σύμβουλος 10 Δημάρχων μεταξύ των οποίων του Γιάννη Μπουτάρη, και τώρα του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Ξέρω τη δουλειά, καλά.

Ξέρω τη Θεσσαλονίκη σαν τη παλάμη μου, αλλά αφουγκράζομαι και τον υπόγειο παλμό της σε όλες τις εκφάνσεις, σε όλες τις γραμμές της. Δυτικά και Ανατολικά. Ψηλά και προς τη θάλασσα . Έχω ζήσει 20 χρόνια στην Αθήνα, συμμετέχοντας ενεργά στην πολιτική ζωή σε όλα σχεδόν τα επίπεδα. Έμαθα καλά πως είναι η οπτική της πόλης από εκεί .  Προέρχομαι ως νέος από την ανανεωτική αριστερά και σήμερα βρίσκομαι στον χώρο της φιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας.

Προτεραιότητα για μένα η ψηφιακή και περιβαλλοντική σύγκλιση με την Ευρώπη, μια πράσινη και έξυπνη πόλη, μια πόλη της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, που δεν φοβάται τον ανταγωνισμό με την Αθήνα ούτε μοιρολατρεί και συνερίζεται απέναντί της.

Αντίθετα φτιάχνει ένα νέο κάδρο για το 2030, στηριζόμενη στην νεανική κινητικότητα, στην μητροπολιτική προοπτική , στην δυνατότητες της περιφερειακής ενδοχώρας, και στις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που ξεδιπλώνονται .

Κατοχυρώνει την αυτονομία της χωρίς κόμπλεξ, γίνεται Ευρωπαϊκή πόλη . Περίμενα και παρατηρούσα χρόνια αλλά ξέρω ότι ίσως μπορούμε πια.

Δεν αντιδικούμε με κανέναν, αλλά προχωρούμε μπροστά. Ένα σύγχρονο και μοντέρνο κίνημα της πόλης, χωρίς κομματικά βαρίδια αλλά με ιδεολογική και θεωρητική συγκρότηση . Σας περιμένω να ετοιμάσουμε σιγά- σιγά το μέλλον.

Στην εποχή μας δεν υπάρχουν ούτε χρίσματα ούτε κόμματα στις τοπικές κοινωνίες, υπάρχει μόνο πολιτικός λόγος, αυτοδιοικητική ενσυναίσθηση, γνώση και σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων της χώρας, μια κεντρική ευρωπαϊκή αντίληψη .

Όσο και αν στη ρευστότητα της ζωής και των προβλημάτων της, είναι πρόωρο να μιλάς για το 2023 καταθέτω φωναχτά την σκέψη μου, και την μοιράζομαι μαζί σας και θα σας ρωτήσω την κρίσιμη στιγμή. Σήμερα απλά μου δόθηκε η ευκαιρία»

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παράταση μέχρι τέλη Μαρτίου στους ΟΤΑ για ληξιπρόθεσμα

Δημήτρης Παπαστεργίου παράδοση 2 αμαξιών στο Λιτόχωρο

Ioannis Terzakis

Κλειστοί παιδικοί σταθμοί και σχολεία όλων των βαθμίδων στον Δήμο Ιλίου

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα