ΕγκύκλιοιΕργασία

«Βάσιμος λόγος απόλυσης»: Τέλος εποχής με εγκύκλιο Βρούτση

Καταργείται σήμερα, Δευτέρα 19 Αυγούστου η διάταξη για τον βάσιμο λόγο απόλυσης σύμφωνα με εγκύκλιο που πρόκειται να υπογράψει ο Γιάννης Βρούτσης.

Όπως δήλωσε χθες ο κ. Βρούτσης, καταργείται και κατεβαίνει από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» το μεσαιωνικό, όπως χαρακτήρισε, πλαίσιο αναφοράς ηλεκτρονικής καταγραφής του φακέλου του εργαζομένου, με αναδρομική ισχύ, και έτσι κανένας πλέον εργοδότης δεν θα γράφει γιατί απολύει τον εργαζόμενό του.

Ο προηγούμενος νόμος όριζε πως ο βάσιμος λόγος θα μπορούσε να συνδεθεί με: 

  1. Την ικανότητα
  2. Την συμπεριφορά τους εργαζομένου
  3. Τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης

Δηλαδή, ο εργαζόμενος μπορούσε να απολυθεί εφόσον συνέτρεχε μία από τις προηγούμενες περιπτώσεις βάσιμου λόγου.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον προηγούμενο λόγο όταν συνέτρεχε περίπτωση βάσιμου λόγου ο εργαζόμενος που θα απολυόταν, θα εισέπραττε τη νόμιμη αποζημίωση.

Με τη νέα διάταξη Βρούτση, που κατάργησε τον βάσιμο λόγο, επιστρέφουμε στο εργασιακό καθεστώς που ίσχυε στην Ελλάδα από το 1920 και που ο εργαζόμενος μπορούσε και μπορεί να απολυθεί για οποιαδήποτε αιτία, που όμως θα μπορεί να είναι και ο βάσιμος λόγος, δηλαδή περιπτώσεις απόλυσης που συνδέονται με την ικανότητα, τη συμπεριφορά και τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι ο εργοδότης μπορούσε και μπορεί να απολύει με την καταβολή πάντα της νόμιμης αποζημίωσης σε κάθε περίπτωση όμως, η νομολογία των δικαστηρίων όλα αυτά τα χρόνια έχει επεξεργαστεί κριτήρια κατά τα οποία, η απόλυση του εργαζομένου μπορεί να θεωρηθεί καταχρηστική και άρα απαγορεύεται.

Συνεπώς, το νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας σε συνδυασμό και με αποφάσεις των δικαστηρίων είτε συντρέχει βάσιμος λόγος είτε όχι, είναι προστατευτικό για τους εργαζόμενους.

Η διαφορά συνίσταται στο ότι με τον νόμο Αχτσιόγλου (για βάσιμο λόγο) ο εργοδότης οφείλει να αποδείξει τους λόγους απόλυσης ενώ τώρα όπως και παλαιότερα ο εργαζόμενος οφείλει να αποδείξει αν προσφύγει στα δικαστήρια ότι ο εργοδότης δεν τον απέλυσε ορθώς και ότι η απόλυσή του είναι καταχρηστική.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πώς εκλέγονται τα μέλη προεδρείων δημοτικών συμβουλίων

admin

ΑΑΔΕ: Αφορολόγητες οι γονικές παροχές έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας

@dmin

Αντικατάσταση οι πληρωμένες υπερωρίες με ρεπό ή έξτρα άδεια

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα