ΔήμοιΠαιδεία

Διδυμότειχο: Ξεσηκωμός για τη μεταφορά της Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη

Σαν κεραυνός έπεσαν στην κοινωνία του Διδυμοτείχου δημοσιεύματα, που φέρουν την διοικούσα επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, στο οποίο ανήκει τα τελευταία τρία χρόνια το παράρτημα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, να προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας, τη μεταφορά της σχολής στην Αλεξανδρούπολη και κατ’ επέκταση στο ΔΠΘ.

Η πρόταση αυτή εντάσσεται στην γενική πρόταση του εν λόγω Πανεπιστημίου προς το Υπουργείο, στα πλαίσια της  αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη, κάτι που πυροδότησε την φοιτητική κοινότητα του εκπαιδευτικού Ιδρύματος. αφού πολλές σχολές πρόκειται να αλλάξουν έδρα.

Στο Διδυμότειχο μια πόλη που υποδέχθηκε πριν από 15 χρόνια τη Νοσηλευτική σχολή, σήμερα, μετά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, δραστηριοποιούνται 275 φοιτητές για τους οποίους καλούνται να αγωνισθούν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, προσπαθώντας να σώσουν ότι τους έδινε ζωή.

Εν μέσω εντάσεων και προβληματισμών αλλά με τη διάθεση όλων να παρθεί μια απόφαση προς όφελος της περιοχής, ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου, η πρόταση αποστολής ψηφίσματος στον πρωθυπουργό της χώρας και την Υπουργό Παιδείας στο οποίο  θα αναφέρεται ότι είναι κάθετα αντίθετοι στην μεταφορά του παραρτήματος Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη.

Αποφασίσθηκε επίσης η σύγκληση τις επόμενες ημέρες της επιτροπής αγώνα (αποτελούμενης από τον Μητροπολίτη ΔΟΣ, τον Περιφερειάρχη , τους βουλευτές του νομού , τον πρόεδρο της ΠΕΔ τους καθηγητές της σχολής και τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων)  για τη λήψη απόφασης και έκδοσης ψηφίσματος περί της άρνησης της μεταφοράς της σχολής, καθώς επίσης και υποβολή αιτήματος συνάντησης με τον Πρωθυπουργό της χώρας καθώς και με την Υπουργό Παιδείας, ώστε αν γίνουν σαφείς οι σκοποί της κυβέρνησης γύρω από το θέμα αυτό.

Δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου « η θέση μας είναι ξεκάθαρη , δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω»

Τετάρτη 6 Απριλίου, ομόφωνα «πέρασε» από το δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου, μετά από συζήτηση 2,5 ωρών περίπου, η πρόταση του δημάρχου, Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου, σχετικά με τις επόμενες ενέργειες που θα γίνουν με σκοπό την απόρριψη της εισήγησης του προέδρου του Διεθνούς Πανεπιστημίου, να μεταφερθεί από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη η Νοσηλευτική Σχολή.

Η απόφαση περιελάβανε την έκδοση ψηφίσματος, τη σύνθεση της Επιτροπής Αγώνα και την υποβολή επίσημου αιτήματος συνάντησης και συζήτησης με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ακόμα και με τον Πρωθυπουργό, «ώστε να γίνει ξεκάθαρο τι σκοπό έχουν για τη Νοσηλευτική».

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις προτάσεις αντίδρασης που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, ήταν και αυτή της σύσσωμης παραίτησης του δημοτικού συμβουλίου, ωστόσο, εκτός από τον κ. Σκίνδρη που την υποστήριξε επαναλαμβανόμενα, ο δήμαρχος και οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων έκριναν ότι μία τέτοια ενέργεια, στην παρούσα φάση, δεν θα αποτελούσε την «ενδεδειγμένη λύση» διεκδίκησης, δήλωσαν ωστόσο ότι σε περίπτωση που ομόφωνα αποφασιστεί κάτι τέτοιο ως ύστατο μέσο πίεσης, είναι διατεθειμένοι να το πράξουν.

Πρώην Δήμαρχος Χρήστος Τοκαμάνης: «Θράκη δεν είναι μόνο η Αλεξανδρούπολη»

Στις δυσάρεστες εξελίξεις για την πόλη του Διδυμοτείχου αναφέρθηκε ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Τοκαμάνης επί των ημερών του οποίου ιδρύθηκε η Σχολή, όπου με σχετικό δελτίο τύπου, που εξέδωσε  καλεί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους πολίτες, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην δημοτική αρχή κάνοντας λόγο «για ανικανότητα ατολμία και υπεροψία».

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, σχολίασε την “ειρωνεία” μιας τέτοιας συγκυρίας, αφού όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ αύριο συζητείται στην ολομέλεια της βουλής το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για την Θράκη λέγοντάς πως, «Θράκη δεν είναι μόνο η Αλεξανδρούπολη».

«Γίνεται μια πνευματική κλοπή από το Διδυμότειχο, δηλώνει,  γιατί τόσα χρόνια δεν κατέστη δυνατό το ΔΠΘ να κάνει νέα σχολή όπως ήθελε η Αλεξανδρούπολη και τώρα θέλει να πάρει μια έτοιμη, αυτή του Διδυμοτείχου, προσθέτοντας ότι το Νομαρχιακό Νοσοκομείο είναι αυτό, που στηρίζει μια σχολή, υποστηρίζοντας ότι τώρα είναι ευκαιρία να στελεχωθεί, ώστε και στην επιμόρφωση των φοιτητών να συνεισφέρει, αλλά και να αποσυμφορήσει την Αλεξανδρούπολη από ένα σημαντικό όγκο δουλειάς».

Επίκουρος Καθηγητής Νοσηλευτικής Κώστας Βαφειάδης: Βιαστείτε να δράσουμε πριν  είναι αργά για να μετανοήσουμε

Για επαμφοτερίζουσα συμπεριφορά του Προέδρου της Διοικούσας επιτροπής κάνει λόγο ο επίκουρος καθηγητής της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου Κώστας Βαφειάδης αφού ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, ενώ  για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια υπήρξαν δυο μόνιμοι καθηγητές τώρα συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο.

Όπως αναφέρει ενώ ήταν όλοι θετικοί και το 2020 ομόφωνα αποφάσισαν την ένταξη του παραρτήματος στο Διδυμότειχο και ενέκριναν δυο μέλη ΔΕΠ, τώρα υπάρχει μια ανεξήγητη στροφή. «Λένε πως η μεταφορά της σχολής γίνεται με δεδομένη την ύπαρξη Νοσοκομείου στην Αλεξανδρούπολη .Δηλαδή στο Διδυμότειχο τι υπάρχει Κέντρο Υγείας ή αγροτικό ιατρείο; Πάνω στην ώρα που θα δίναμε τα  πρώτα πτυχία ΠΕ όλα ανατρέπονται».

Ο κ. Βαφειάδης θεωρεί, ότι η φωνή αντίθεσης θα πρέπει να φθάσει στο Υπουργείο και ότι κάθε κινητοποίηση πρέπει να στείλει μήνυμα βροντερό και αδιαπραγμάτευτο. «Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε τόνισε, ότι δεν αγωνιζόμαστε για 20 φοιτητές αλλά  για 275 και το γνωρίζω καλά αυτό από τους ελέγχους που κάνω καθημερινά στα μαθήματα. Βιαστείτε να  δράσουμε πριν είναι αργά  για να μετανοήσουμε» δηλώνει με νόημα.

Ψήφισμα του Δ.Σ. Διδυμοτείχου για την μεταφορά

Πρόθεση να γίνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι πρώτες ενέργειες που αποφασίστηκαν ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου, αναφορικά με τη Νοσηλευτική Σχολή, δηλώνει η δημοτική αρχή, που επιδιώκει μέχρι σήμερα να έχει αποσταλεί προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους, προς έγκριση, το κείμενο του ψηφίσματος με το οποίο θα δηλώνεται η αντίθεση στη μεταφορά της Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα, γίνονται ήδη επαφές για να οριστικοποιηθεί, ακόμη και για αύριο Κυριακή (10/04), εάν αυτό καταστεί δυνατόν, η σύγκληση της Επιτροπής Αγώνα, στην οποία, εκτός από τον δήμαρχο Διδυμοτείχου και τους επικεφαλής των παρατάξεων, συμμετέχουν οι βουλευτές Έβρου, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, ο Μητροπολίτης και εκπρόσωπος της Νοσηλευτικής.

Η Επιτροπή θα κληθεί να συνταχθεί με την απόφαση και το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, πριν τη συνάντηση που θα ζητήσει να έχει αντιπροσωπεία της με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ή ακόμα και με τον Πρωθυπουργό, με σκοπό να ξεκαθαρίσει το ζήτημα οριστικά.

Όλα θα κριθούν τα επόμενα δυο 24ωρα για την πόλη του Διδυμοτείχου, που φαίνεται πως δεν πρόκειται «να το βάλει κάτω.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Νεάπολης Συκεών: Θετικοί στον κορωνοϊό 14 μαθητές-αθλητές

@dmin

Δήμος Ηρωικής Νήσου Κάσου: Μία γιατρός για 4000 κατοίκους!

@dmin

Δήμος Βόλβης: Δράση περίθαλψης αδέσποτων «Vets in Action»

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα