Δημοτικές Εκλογές 2023ΕγκύκλιοιΕκλογές

Δημοτικές Εκλογές 2023: Κατανομή εδρών συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό από 201 έως 2.000 κατοίκους

Στις εκλογές των τριμελών συμβουλίων δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό από διακόσιους έναν (201) έως δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους, η κατανομή των τριών (3) εδρών του συμβουλίου γίνεται αναλογικά, μεταξύ όλων των συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές και έχουν υποψηφίους για το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας, με την ακόλουθη διαδικασία:
  • Υπολογίζεται το εκλογικό μέτρο. Το εκλογικό μέτρο ισούται με το ακέραιο πηλίκο που προκύπτει, παραλειπομένου του κλάσματος, από τη διαίρεση του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στη δημοτική κοινότητα όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές και είχαν υποψηφίους για το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας με τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου αυξημένο κατά μία (1) μονάδα, δηλ. με τον αριθμό τέσσερα (4).
  • Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται με το εκλογικό μέτρο και κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες, όσες το ακέραιο πηλίκο αυτής της διαίρεσης.
  • Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση έδρες, οι έδρες που απομένουν, κατανέμονται ανά μία μεταξύ όλων αυτών των συνδυασμών, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα που έχουν. Σε περίπτωση που υπάρχουν συνδυασμοί που έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων, γίνεται κλήρωση.
  • Αν μετά τη διανομή των εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, αυτές κατανέμονται ανά μία, ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε συνδυασμός.
  • Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί με το εκλογικό μέτρο είναι περισσότερες από τις προς διάθεση έδρες, η πλεονάζουσα έδρα αφαιρείται από τον συνδυασμό που έχει το μικρότερο σχετικώς υπόλοιπο έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασμών, διενεργείται κλήρωση από το αρμόδιο πρωτοδικείο.

Υπογραμμίζεται ότι μετά την εφαρμογή της ανωτέρω διαδικασίας, ο συνδυασμός που λαμβάνει στη δημοτική κοινότητα την πλειοψηφία των εδρών του συμβουλίου δεν ταυτίζεται οπωσδήποτε με τον συνδυασμό του δημάρχου.

Επιπλέον, δεν τίθεται από τον νομοθέτη ως προϋπόθεση για τη δυνατότητα κατάληψης έδρας στο συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας, ένας συνδυασμός να έχει συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 3% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων στη δημοτική κοινότητα.

Περαιτέρω επισημαίνονται οι εξής περιπτώσεις, ως προς την κατανομή των τριμελών συμβουλίων δημοτικής κοινότητας:
  • Αν έχει ανακηρυχθεί ένας μόνο συνδυασμός στη δημοτική κοινότητα, όλες τις έδρες του συμβουλίου καταλαμβάνει ο συνδυασμός αυτός.
  • Αν έχουν ανακηρυχθεί δύο (2) μόνο συνδυασμοί για το συμβούλιο δημοτικής κοινότητας και ισοψηφήσουν, το πρωτοδικείο ενεργεί κλήρωση για ανάδειξη του πλειοψηφούντος συνδυασμού. Στην περίπτωση αυτή, στα τριμελή συμβούλια δημοτικής κοινότητας κατανέμονται στον πλειοψηφούντα συνδυασμό δύο (2) έδρες και στον επιλαχόντα συνδυασμό μία (1) έδρα.
  • Αν ισοψηφήσουν περισσότεροι από δύο (2) συνδυασμοί, το πρωτοδικείο ενεργεί κλήρωση, ομοίως με ανωτέρω. Στην περίπτωση αυτή, πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος από τον πλειοψηφών συνδυασμό και οι δύο (2) επόμενοι επιλαχόντες συνδυασμοί καταλαμβάνουν από μία (1) έδρα.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Εργασίας: Εγκύκλιος για την χορήγηση σύνταξης αναπηρίας από κοινή νόσο

@dmin

Ενημέρωση προς φορείς και δομές από την Ε.Ε.Τ.Ά.Ά.

Παρέμβαση Πολιτών Θέρμης: Τι γίνεται με το πάγωμα της μεταφοράς των μαθητών στο «παρά πέντε»;

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα