Δήμοι

10.000 ευρώ στα ταμεία του Δήμου Παύλου Μελά από ανακύκλωση στα σχολεία

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα του προγράμματος διαλογής στην πηγή σε 50 σχολεία του δήμου Παύλου Μελά στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2018 -2019, για τις ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών (πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικά καπάκια) που συλλέχθηκαν, για το συνολικό όφελος του δήμου που προέκυψε από την πώληση ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και τη μη διάθεσή τους στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τη διαχείριση πλαστικού, χαρτιού, αλουμινίου ανήλθαν σε 2.647,50 ευρώ ενώ από την εμπορία 15 τόνων πλαστικών καπακιών ανήλθε συνολικά σε 3.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, το συνολικό όφελος από την πώληση ανακυκλώσιμων είναι 5.647,50 ευρώ και την εξοικονόμηση από τη μη διάθεση στον ΧΥΤΑ 45,15 τόνων 5.013,30 ευρώ, δηλαδή η εξοικονόμηση ανήλθε συνολικά σε 10.661,30 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Βιώσιμο Σχολείο, Βιώσιμο Κλίμα», η οποία έλαβε χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού “Χρήστος Τσακίρης”, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Παύλου Μελά Σάκης Λαζαρίδης επισήμανε ότι «η εκπαιδευτική κοινότητα σχεδιάζει και προτείνει ένα καλύτερο περιβάλλον. Οι μαθητές μας ενημερώνουν για τις δράσεις τους, οι εκπαιδευτικοί πώς πήγαν οι δράσεις ενώ και ο δήμος αξιολογείται για τα δυο χρόνια εφαρμογής του προγράμματος. Θετικά είναι τα αποτελέσματα τόσο για την αύξηση συμμετοχής των σχολειών, του αριθμού των μαθητών καθώς και τα οφέλη της συμμετοχής και της συνεργασίας στο περιβαλλοντικό δίκτυο “Σχολείο ανοιχτό στη γειτονιά – Ενεργός πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά”».

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, σημαντική επίσης είναι η συνεργασία με άλλους δήμους, όπως του δήμου Νεάπολης – Συκεών, του δήμου Δέλτα, του δήμου Θέρμης και του δήμου Ωραιοκάστρου.

«Στόχος μας είναι η σύνταξη ενός ερωτηματολόγιου για τη συμμέτοχη της οικογένειας και τη μείωση των απορριμμάτων στην ανακύκλωση. Το επιθυμητό είναι να βασίζονται όλοι στις αρχές της κυκλικής οικονομίας», τόνισε ο ίδιος.

Αυτή την περίοδο, η προσπάθεια του Δικτύου επικεντρώνεται στην κλιματική αλλαγή και το οικολογικό αποτύπωμα των σχολείων ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον οι αναξιοποίητοι χώροι κοντά σε σχολεία να μετατραπούν π.χ. σε πάρκα.

Από την πλευρά της, η Δέσποινα Μιχελάκη, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Δευτεροβάθμια Δ/νση Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης, επισήμανε πως «σημαντικό είναι ότι εξαπλώνεται το δίκτυο στη δυτική Θεσσαλονίκη και ότι η τεχνογνωσία του δήμου Παύλου Μελα θα εφαρμοστεί σε άλλους δήμους».

Η Χριστίνα Λόγγου, μαθήτρια της Β Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Σταυρούπολης, σημείωσε ότι «η γνώση και η συνεργασία μαθητή και εκπαιδευτικού μέσω του δικτυου συμβάλουν σημαντικά στην προσπάθεια που γίνεται. Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο η φωνή μας παίρνει αξία».

Στο δίκτυο συμμετέχουν περισσότερες από 50 σχολικές μονάδες, από Νηπιαγωγεία μέχρι Λύκεια, συντονίζεται από τον Δήμο Παύλου Μελά σε συνεργασία με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Αγωγής των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου και άλλους τοπικούς και περιβαλλοντικούς φορείς.

Τα σχολεία δραστηριοποιούνται σε μια ή περισσότερες από τις θεματικές ενότητες του δικτύου: «Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή στις σχολικές μονάδες», «Σχολικοί λαχανόκηποι – βοτανόκηποι», «Ελεύθεροι χώροι, αειφορία στη γειτονιά μας» και «Ενημερώνομαι, ανακυκλώνω, σκέφτομαι το συνάνθρωπο».

Την ημερίδα διοργάνωσε το Γραφείο Περιβαλλοντικής Αγωγής της Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά, το αντίστοιχο Γραφείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Κ.Π.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου την Ένωση Γονέων και τοπικών συλλογικοτήτων του δήμου.

του Νίκου Αβουκάτου ΠΗΓΗ: http://greenagenda.gr/

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Λαγκαδά: Τιμήθηκε η 110η Επέτειος της Μάχης του Λαχανά

@dmin

Καινούργιες, σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές σε εννέα οικισμούς του Δήμου Λαγκαδά

admin

Δήμος Θερμαϊκού: Ζεστά γεύματα στα Δημοτικά του Δήμου

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα