Σε ένα νέο πακέτο σημαντικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας σε νησιωτικές περιοχές της χώρας προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενεργοποιώντας έργα συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Η σχετική απόφαση υπεγράφη σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, σηματοδοτώντας την ένταξη εννέα νησιωτικών δήμων στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις παροχής πόσιμου νερού και διαχείρισης υδάτων».
Το πρόγραμμα αφορά συνολικά δέκα έργα υποδομής, τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της υδροδότησης, στον περιορισμό των απωλειών νερού, στην αναβάθμιση υφιστάμενων δικτύων καθώς και στη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων αφαλάτωσης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν αυξημένες πιέσεις λόγω έλλειψης υδάτινων πόρων.
Οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν σε Νάξο, Αμοργό, Αστυπάλαια, Ρόδο, Λέρο, Σκόπελο, Αλόννησο, Ζάκυνθο αλλά και στον Δήμο Βιάννου στην Κρήτη.
Στις Κυκλάδες, το πρόγραμμα προβλέπει την αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης στη Νάξο, ενώ στην Αμοργό θα κατασκευαστεί νέα δεξαμενή νερού με στόχο τη βελτίωση της αποθήκευσης και διανομής.
Στα Δωδεκάνησα προγραμματίζεται η εγκατάσταση νέων μονάδων αφαλάτωσης στην Αστυπάλαια, η κατασκευή και επισκευή δικτύων ύδρευσης στη Ρόδο, καθώς και νέα έργα αφαλάτωσης μαζί με συνοδευτικές υποδομές στη Λέρο.
Αντίστοιχα στις Σποράδες, προβλέπονται εργασίες αναβάθμισης δικτύων ύδρευσης στη Σκόπελο, ενώ στην Αλόννησο θα προχωρήσουν υποστηρικτικά έργα που σχετίζονται με μονάδες αφαλάτωσης.
Στα Επτάνησα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εγκατάσταση νέας μονάδας επεξεργασίας πόσιμου νερού στη Ζάκυνθο, ενώ στην Κρήτη θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις αναβάθμισης των υδροδοτικών δικτύων στη Βιάννο Ηρακλείου.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι συγκεκριμένες επενδύσεις αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και την επάρκεια νερού κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, όπου οι ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα σε αρκετές νησιωτικές περιοχές.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε ότι η σημερινή χρηματοδότηση αποτελεί μέρος μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και δεν αποτελεί αποσπασματική παρέμβαση.
Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση προχωρά παράλληλα σε ευρύτερο σχεδιασμό για την καλύτερη αξιοποίηση των υδάτων, την αναδιοργάνωση των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης αλλά και την εφαρμογή νέων πολιτικών που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα περιοχών που πλήττονται από έντονα φαινόμενα λειψυδρίας.
Το νέο πρόγραμμα εντάσσεται στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΥΠΕΝ και θεωρείται κομβικό για τη θωράκιση των νησιωτικών περιοχών απέναντι στις ολοένα αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της μειωμένης διαθεσιμότητας υδάτινων πόρων τα επόμενα χρόνια.
