Συνεντεύξεις

Δημήτρης Παπαστεργίου: Στοίχημα μας είναι οι σύγχρονοι δήμοι υπέρ των πολιτών

papastergiou dimos trikalon ota24_XL
Κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταστήσει τα Τρίκαλα πόλη πρότυπο, ως προς τις νέες τεχνολογίες, εφαρμόζοντας καινοτομίες που εξυπηρετούν και διευκολύνουν τους πολίτες.

Ο λόγος για τον δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, που προσφάτως οι συνάδελφοί του αυτοδιοικητικοί τον εξέλεξαν πρόεδρο στο βασικό θεσμικό όργανο, την ΚΕΔΕ. Ο κ. Παπαστεργίου, μιλώντας αποκλειστικά στο «Π», στην πρώτη του συνέντευξη για τη νέα χρονιά, ανέπτυξε τις θέσεις και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΚΕΔΕ αυτήν τη δημοτική περίοδο, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «ο δρόμος προς τους σύγχρονους δήμους δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα».

Προσφάτως, οι συνάδελφοί σας σάς επέλεξαν να ηγηθείτε της ΚΕΔΕ για αυτή την αυτοδιοικητική περίοδο. Νιώθετε ότι είναι επιβράβευση της αυτοδιοικητικής σας πορείας και του έργου σας στον Δήμο Τρικκαίων;

Νιώθω ότι οι συνάδελφοί μου έδωσαν βαρύτητα στην ανάγκη η Αυτοδιοίκηση να αλλάξει σελίδα, να αλλάξει ατζέντα, στην επέκταση και τη διεύρυνση των καλών πρακτικών. Είναι άκρως τιμητικό να σε ψηφίζουν οι άνθρωποι που κατανοούν τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Και πιστεύω ότι μαζί με εμένα ψήφισαν τη συμπόρευση και τη συνεργασία για σύγχρονους και ισχυρούς δήμους.

Ποια είναι τα «αγκάθια» που έχετε να αντιμετωπίσετε τη δημοτική περίοδο και ποιες οι θέσεις σας για τα μεγάλα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, όπως ο εκλογικός νόμος, τα αναπτυξιακά προγράμματα και η υποστελέχωση;

Ο δρόμος προς τους σύγχρονους δήμους, που λέγαμε πριν, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Ζητήματα όπως η πραγματική αποκέντρωση, η πάταξη της γραφειοκρατίας, η στήριξη των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων, ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και εξουσιών είναι ψηλά στην ατζέντα.

Ως προς τον νέο εκλογικό νόμο, προφανώς πρέπει να τον ξαναδούμε. Με δεδομένο πως οι δήμοι μας θα πρέπει να διοικούνται, ας δούμε ένα αναλογικότερο αλλά βασικά… λογικότερο εκλογικό σύστημα, με χαμηλότερο πλαφόν αυτοδυναμίας αλλά και πλαφόν εισόδου στο ΔΣ.

Τέλος, η ύπαρξη ενός αυτοτελούς προγράμματος για τους δήμους, για να αποφασίζουμε εμείς για εμάς, είναι πάγια επιδίωξή μας. Για τον λόγο αυτόν, η επιδίωξη του υπ. Εσωτερικών για μετατροπή της ΕΕΤΑΑ σε ένα εργαλείο βοήθειας, στήριξης και ωρίμανσης των μικρών (και συνεπώς υποστελεχωμένων) δήμων θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό μέσο.

Υπάρχει «αναβρασμός» στην Αυτοδιοίκηση σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις από τον «Φιλόδημο», που λήγει. Πώς θα διασφαλίσετε ως ΚΕΔΕ την ομαλή μετάβαση από αυτό το αναπτυξιακό πρόγραμμα στο νέο, που εξήγγειλε προσφάτως ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος;

Η ΚΕΔΕ θα είναι εκεί, δίπλα σε κάθε νέα πρωτοβουλία που δίνει λύσεις σε θέματα έργων, που τόσο έχουμε ανάγκη. Θεωρώ πως, μετά και τις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν, δεν θα υπάρξει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, όπως άλλωστε δήλωσε και ο ίδιος ο υπουργός.

Θα ήθελα να περάσουμε και στον Δήμο Τρικκαίων, όπου οι δημότες σάς επανεξέλεξαν με υψηλότερα ποσοστά, από την πρώτη Κυριακή. Ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποιοι οι στόχοι για αυτήν τη δημοτική περίοδο;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι τους Τρικαλινούς και τις Τρικαλινές, που προχωράμε μαζί. Διότι όλες αυτές οι πράξεις, τα έργα και οι πρωτοβουλίες είναι κτήμα όλης της κοινωνίας. Ό,τι και να σχεδιάζεις, ό,τι και να έχεις στο μυαλό σου, δεν μπορείς να το υλοποιήσεις χωρίς να συμπορεύεσαι με την κοινωνία. Και η κοινωνία κατάλαβε πως, παρά τα όποια λάθη και αβλεψίες μας, το παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις, δίνοντάς μας 20% παραπάνω ποσοστό, σε σχέση με τις εκλογές του 2014.

Ως προς τη νέα δημοτική περίοδο, προτεραιότητές μας είναι έργα για το περιβάλλον, τα απορρίμματα και την ενθάρρυνση της διαλογής στην πηγή, αλλά και έργα σχετικά με την ενέργεια σε επίπεδο ορθής χρήσης αλλά και παραγωγής, μέσω ΑΠΕ και ενεργειακών κοινοτήτων. Παράλληλα, τα έργα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης με την ανάπλαση της παραποτάμιας ζώνης, την πλήρη ανακατασκευή της Κεντρικής Πλατείας και της Πλατείας Εθν. Αντίστασης, το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, τα έργα για τον πολιτισμό, όπως η μετατροπή των παλιών αποθηκών στον ΟΣΕ σε χώρο πολιτισμού, η ανακαίνιση του Λαογραφικού Μουσείου, το Σπίτι των Τρικαλινών Καλλιτεχνών και η ολοκλήρωση του Μουσείου Τσιτσάνη θα αλλάξουν την εικόνα του δήμου.

Πόσο ψηλά είναι ο πήχης αυτή την τετραετία στο κομμάτι της τεχνολογικής ανάπτυξης;

Θεωρητικά, δεν υπάρχει όριο. Στην πράξη, οφείλουμε να δούμε αυτό που είναι το πιο λογικό. Η τεχνολογία είναι το μέσο, όχι ο αυτοσκοπός. Την εισαγωγή ευφυών συστημάτων για τη στάθμευση, τον φωτισμό, το αντλιοστάσιο λυμάτων, την κίνηση των απορριμματοφόρων δεν τα κάνουμε για να λέμε ότι μπορούμε να τα κάνουμε. Αλλά για να ωφεληθεί ο πολίτης από την εξοικονόμηση χρημάτων, από τη βελτίωση της ζωής στην πόλη και στα χωριά.

Τι μπορεί να δει φέτος ο επισκέπτης στον «Μύλο των Ξωτικών» και πόσο τονώνουν αυτές οι εκδηλώσεις την τοπική αγορά; Είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία που έχετε από την προσέλευση του κόσμου;

Ναι, οι… ετήσιοι Ολυμπιακοί μας Αγώνες (αφού κάπως έτσι βιώνουμε την όλη διοργάνωση), ο «Μύλος των Ξωτικών», άνοιξε τις πύλες του στις 29 Νοεμβρίου και είναι ομορφότερος από ποτέ. Μαζί με τον Καρυοθραύστη, προστατεύουμε την Κλάρα από τους ποντικούς που θέλουν να εισβάλουν στη ζωή της, όπως στο αγαπημένο παραμύθι. Στην ουσία, με τα χιλιάδες χαμόγελα και τις εκατοντάδες ώρες χαράς, θέλουμε να προστατέψουμε τις ζωές μας από τη δύσκολη καθημερινότητα, να ζήσουμε μαζί με τις οικογένειές μας το δικό μας παραμύθι, στα 50 στρέμματα του θεματικού μας πάρκου.

Και φυσικά, όταν ο «Μύλος» μας δέχεται πάνω από 1 εκατ. επισκέψεις, αντιλαμβάνεστε πως το αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία είναι ισχυρό. Παραμένει όμως ισχυρό και για τον δήμο, αφού ο «Μύλος των Ξωτικών» «τρέχει» από μία δημοτική επιχείρηση σε έναν δημοτικό χώρο και τα κέρδη του, κάθε χρόνο, επιστρέφουν στους νέους, με διάφορους τρόπους (κιτ ρομποτικής για τα σχολεία, κόμβος καινοτομίας κ.ά.).

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υφ.Μετανάστευσης: Το θέμα του ΚΥΤ Φυλακίου θα πρέπει να επανεξεταστεί

@dmin

Τηλέμαχος Βακουφάρης: “Η ζώνη σώζει ζωές”!

admin

Ζερεφός: «Στοπ στις παρανομίες και υποδομές για τα ακραία καιρικά φαινόμενα»

admin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα