Δήμοι

Δήμος Λαγκαδά: Απόσχιση ζητούν από τον Δήμο κάτοικοι 16 περιοχών

Τη δημιουργία ορεινού δήμου με 16 συνολικά χωριά από τη δημοτική κοινότητα Αρεθούσας και Σοχού και δύο από τον πρώην δήμου Βερτίσκου, διεκδικούν κάτοικοι των περιοχών μέσω του Κινήματος Πολιτών της περιοχής.

Μεγάλα προβλήματα σε αστυνόμευση, καθαριότητα και υποδομές σε περιοχές ευθύνης του δήμου Λαγκαδά κατήγγειλε στο GRTimes ο πρόεδρος του Κινήματος Πολιτών Σοχού Αρέθουσας και Περιχώρων, Απόστολος Μισχόπουλος.   

Όπως αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στο GRTimes, «έχουμε κάνει τα πάντα εδώ και χρόνια προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ορεινός δήμος. Δεν είναι το θέμα μας η αυτονόμηση του Σοχού, όπως κάποιοι λένε, αλλά μίας ολόκληρης περιοχής που βρίσκεται πολύ κοντά, κι όμως τόσο μακριά από τη Θεσσαλονίκη και πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα για να συμβεί αυτό», όπως λέει ο κ. Μισχόπουλος, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «αυτό πρέπει να συμβεί για να σώσουμε το μέλλον των παιδιών μας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κινήματος Πολιτών των περιχώρων του Λαγκαδά, στην περιοχή υπάρχουν θεμελιώδη ζητήματα τα οποία αποζητούν λύση, αλλά ο δήμος Λαγκαδά δε δύναται να συνδράμει.

«Πλέον, δεν πάει άλλο», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος. «Υπάρχει σοβαρό θέμα αστυνόμευσης. Για κάποιο πρόβλημα που προκύπτει περιμένουμε όχημα από τον Λαγκαδά, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλά κρούσματα με κλοπές σε σπίτια συμπολιτών μας ή με παράνομες μεταφορές μεταναστών».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μισχόπουλο, «δεν υπάρχουν έργα υποδομής, έχουμε πρόβλημα με τη καθαριότητα, την ποιότητα του νερού, τον φωτισμό, τα σχολεία, τα ζητήματα υγείας. Ο δήμος Λαγκαδά είναι μεγάλος και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει».

Η λύση για τα συγκεκριμένα ζητήματα βρίσκεται στην απόσχιση των συγκεκριμένων περιοχών, όπως λέει ο πρόεδρος του Κινήματος Πολιτών Σοχού Αρέθουσας και Περιχώρων, καθώς «πιστεύουμε ότι ένας μικρός, ορεινός δήμος, μπορεί να προσφέρει λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα. Έχουμε κάνει τα πάντα – Οι περισσότεροι πολίτες θέλουν την αυτονόμηση. Να δημιουργήσουμε προοπτικές για να επιστρέψουν νέοι στο χωριό»

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις, τώρα, από πλευράς των πολιτών των ενδιαφερόμενων περιοχών, ο κ. Μισχόπουλος αναφέρει πως «εδώ και τόσα χρόνια, έχουμε κάνει τα… πάντα. Έχουμε δημιουργήσει έναν φάκελο ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να δημιουργηθεί ορεινός δήμος και τον έχουμε καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών, πράγμα που κάναμε και στο παρελθόν. Προσπαθούμε απλώς να κρατάμε “ζεστό” το θέμα για να βρίσκεται στο προσκήνιο. Έχουμε συλλέξει 5.500 υπογραφές σε 1,5 μήνα, τη στιγμή που έχουμε λιγότερους από 10.000 κατοίκους στις 16 κοινότητες που θέλουν να ανακηρυχθούν ως ορεινές περιοχές», όπως λέει επιπλέον.

«Δεν είναι κακό να παραδεχτούμε ότι απέτυχε ο “Καλλικράτης” (σ.σ. το σχέδιο νόμου με το οποίο μεταρρυθμίστηκε η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας το 2011 και οι αρμοδιότητες των οργάνων), κακό είναι να μην αλλάζουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα», αναφέρει ακόμη ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να πάρουν θέση και οι βουλευτές, με τους οποίους έχουμε ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών. Θα πιέσουμε, θα κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε το μέλλον των παιδιών μας».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Πολιτών Σοχού Αρέθουσας και Περιχώρων, ακόμη, σημειώνει ότι «είμαστε μία καθαρά ορεινή περιοχή και πλέον οι τιμές στα βασικά αγαθά και την ενέργεια έχουν… ξεφύγει. Θέλουμε να δημιουργήσουμε λοιπόν τις προοπτικές να επιστρέψουν κάποιοι νέοι στο χωριό, μπορεί να ενισχυθεί από αυτούς ο πρωτογενής τομέας και να “γυρίσει” το κλίμα».

Επιπροσθέτως μία περιοχή όπως ο Βελβεντός, όπως λέει ο κ. Μισχόπουλος, «έχει αυτονομηθεί έχοντας 4.000 κατοίκους και νομίζω ότι το παράδειγμα του Βελβεντού που πέτυχε, είναι το πλέον φανερό ότι αυτό χρειαζόμαστε κι εμείς».

Ταχματζίδης: «Θέλουμε κι εμείς να ανακηρυχθούν ορεινές οι περιοχές, όπως και οι κάτοικοι. Από το υπουργείο Εσωτερικών μας λένε ότι θα ανοίξει ο… ασκός του Αιόλου»

Θετικός στην προοπτική της δημιουργίας ορεινού δήμου, εμφανίζεται μιλώντας στο GRTimes και ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης. «Η ιστορία αυτή “τραβάει” χρόνια, θα θέλαμε κι εμείς ωστόσο να συμβεί ό,τι ζητούν οι κάτοικοι», όπως μάλιστα σημειώνει.

«Θα μπορούσε η συγκεκριμένη συνθήκη να μας αποφορτίσει από κάποιες ευθύνες και υπηρεσίες, αλλά το θέμα δεν… ανοίγει από το Υπουργείο Εσωτερικών».

Σε ερώτηση που αφορά τα «κωλύματα» που συναντά το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Ταχματζίδης ανέφερε πως «εγώ ο ίδιος έχω μιλήσει με το ΥΠΕΣ και μου απαντούν ότι δεν το “ανοίγουν” γιατί θα ανοίξει ο… ασκός του Αιόλου, καθώς, όπως λένε, θα θέλουν κι άλλες περιοχές να πράξουν το ίδιο».

Άρθρο του Κώστα Κεχαγιά για το Grtimes.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Θέρμης: Στα λευκά ντύθηκαν οι ορεινοί οικισμοί

@dmin

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Δώστε αίμα – Σώστε μια ζωή

@dmin

Δήμος Τρικκαίων: 50 νέα ποδήλατα για δωρεάν βόλτες στα Τρίκαλα

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα