Εργασία

Ευπαθείς Ομάδες! Αγνοείται η λύση για τον ιδιωτικό τομέα!

Συνεχίζει και παρατηρείται μια ανεξήγητη σιωπή των ιθυνόντων όσον αφορά τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη παρότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων λειτουργεί κανονικά.

Του Βασίλη Πρασσά, Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων Epsilon Net

Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο του έντονου προβληματισμού τόσο από εργοδότες όσο και από εργαζομένους. Οι μεν εργοδότες αντιδρούν για το μισθολογικό κόστος, οι δε εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με έκνομες ενέργειες.

Επιπλέον να αναφέρουμε ότι είναι ανεπίτρεπτος ο διαχωρισμός και η διαφορετική αντιμετώπιση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και των αντίστοιχων του δημοσίου τομέα. Διότι όλοι τους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και σε αυτό το θέμα δεν επιτρέπεται διάκριση.

Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες:
Αρχικά και με έγγραφο του Υπουργείου Υγείας τονίστηκε ότι Ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 αποτελούν:

άνθρωποι με ηλικία άνω των 70 ετών ή οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενα σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, αναπνευστικά νοσήματα) και άτομα με ανοσοκαταστολή.
Στη συνέχεια προστέθηκαν και οι εξής κατηγορίες:

Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια, Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, Καρκινοπαθείς υπό ενεργό ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.
Τι ισχύει στον Δημόσιο Τομέα
Κι έρχεται η προ εβδομάδος ΚΥΑ Υγείας & Εσωτερικών να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες για τον Δημόσιο Τομέα αναφέροντας συγκεκριμένα τις εξής:

Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, ή και άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα,
Άτομα με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά τη μέγιστη αγωγή.
Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια ή και με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα μέτριου προς σοβαρού βαθμού
Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη
Άτομα που παρουσιάζουν βαριές νευρολογικές/ νευρομυϊκές παθήσεις
Άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση.
Άτομα με χρόνια ηπατική ανεπάρκεια (κίρρωση)
Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ>40).
Άτομα που παρουσιάζουν σοβαρή ανοσοκαταστολή
Ασθενείς με διάγνωση νεοπλασίας
Ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, δρεπανοκυτταρική αναιμία και πολυμεταγγιζόμενα άτομα
Γυναίκες που κυοφορούν
Για αυτούς λοιπόν τους εργαζόμενους αναφέρεται ότι:

Οι υπάλληλοι που εμπίπτουν στις ανωτέρω ομάδες αυξημένου κινδύνου δύνανται να απουσιάζουν δικαιολογημένα με ειδική άδεια, εφόσον δεν απουσιάζουν ήδη από την υπηρεσία για τον λόγο αυτό.
Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δικαιούνται να απουσιάζουν από την εργασία τους ενώ ο μισθός τους θα καταβάλλεται κανονικά απ τον κρατικό προϋπολογισμό

Άλλωστε όπως αναφέρεται στην ίδια ΚΥΑ:

Από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού
Τι ισχύει στον Ιδιωτικό Τομέα
Η μόνη αναφορά που γίνεται για τις ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα έρχεται από την εγκύκλιο που υπέγραψε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κα Στρατινάκη στις 12 Μαρτίου η οποία ανέφερε τα εξής:

Για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές εξειδικεύονται κάθε φορά από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, των οποίων η κατάσταση υγείας ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τους εργαζόμενους σε κατ’ οίκον παραμονή για προληπτικούς λόγους.
Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δικαιούνται να απουσιάζουν από την εργασία τους ενώ ο μισθός τους θα καταβάλλεται κανονικά απ τον εργοδότη τους.

Βέβαια στον ιδιωτικό τομέα, προκαλείται δαπάνη και μάλιστα αυτή βαρύνει εξ ολοκλήρου τον εργοδότη

Και εδώ, η επιστημονική ομάδα του e-forologia έχει εκφράσει με πολλές παρεμβάσεις τους προβληματισμούς της στα ακόλουθα ερωτήματα:

Για πόσο διάστημα δικαιούται ο εργαζόμενος να απουσιάσει απ την εργασία του και να λαμβάνει αποδοχές;
Για πόσο διάστημα ο εργοδότης θα υποχρεούται να καταβάλλει αποδοχές;
Για ποιο λόγο, δεν αντιμετωπίζονται αυτές οι περιπτώσεις ως ανυπαίτια κωλύματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν ως «ασθένειες» και θα λάβουν και κρατικής επιδότησης;
Είναι δίκαιο να απουσιάζει κάποιος εργαζόμενος ο οποίος ανήκει σε ευπαθείς ομάδες και να μην υπάρχει η αυτονόητη κρατική μέριμνα;
Η ασάφεια που οδηγεί σε λανθασμένες ενέργειες

Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει οδηγήσει πλήθος εργοδοτών να αρνούνται να επωμιστούν ένα κόστος το οποίο θεωρούν άδικο και επιλέγουν ενέργειες που ίσως τελικά είναι και λανθασμένες. Συγκεκριμένα:

Χρεώνουν κανονικές άδειες σε αυτούς τους εργαζομένους
ή

Υποχρεώνουν τους εργαζομένους στην λήψη αδείας άνευ αποδοχών
Η λύση που αδίκως δεν εφαρμόζεται
Το e-forologia έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρότασή του ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη περίπτωση ως «Ανυπαίτιο Κώλυμα» δηλαδή ως ασθένεια και να εφαρμοστούν όλες οι αντίστοιχες διατάξεις όπως:

Επιδότηση από ΕΦΚΑ
Διαφορά αποδοχών από εργοδότη
Όρια βραχείας ασθενείας
Είναι επιβεβλημένο, να δώσει μια λύση το Υπουργείο Εργασίας διότι το θέμα αυτό έχει προκαλέσει πλήθος διαφωνιών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Άλλωστε πέραν της νόμιμης οδού υπάρχει και μείζον ηθικό θέμα το οποίο «απαιτεί» απονομή δικαιοσύνης προς όλους. Δηλαδή και προστασία του εργαζομένου ο οποίος δεν θα πρέπει να χάσει τις αποδοχές του αφού του συστήνεται να απουσιάσει αλλά και προστασία του εργοδότη από την αύξηση δαπανών χωρίς να έχει καμία ευθύνη.

Υ.Γ. Τους μεν κενούς ασκούς η πνοή διίστησι, τους δ’ ανοήτους, το οίημα*

* πηγή: φιλόσοφος Σωκράτης …

Υ.Γ.2. Πολλά τα δράματα, μικρή η Επίδαυρός μας*

* πηγή: Ανώνυμη Ελληνίδα Λογίστρια

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Self Test: Υποχρεωτικά σε λιανεμπόριο – σούπερ μάρκετ – κομμωτήρια – μεταφορές – εστίαση – πρακτορεία ΟΠΑΠ

@dmin

Οι θέσεις στους δήμους για προσλήψεις 1142 Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής

Self test στον ιδιωτικό τομέα: Τι αλλάζει (ΦΕΚ)

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα