ΕπικαιρότηταΟικονομία

Εισφορά Αλληλεγγύης: «ΘΑ» καταργηθεί επιτέλους;

Σύμφωνα με άρθρο που είδε το φως της δημοσιότητας στο dikaiologitika.gr  (αρχικό κείμενο ΕΔΩ) , αναμένεται στις αρχές του Σεπτεμβρίου να ανακοινώσει ο Κ.Μητσοτάκης το κούρεμα της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει σήμερα πάνω από 2,3 εκατομμύρια φορολογουμένους. Παράλληλα θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα για την οριστική εξάλειψη του φόρου τα επόμενα χρόνια.

Ο δρόμος για την εξαγγελία αυτή, άνοιξε μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη, καθώς η εισφορά αλληλεγγύης   επιβαρύνει υπέρμετρα τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και τους ειλικρινείς προς την Εφορία φορολογούμενους.

Τα σενάρια που εξετάζει, το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να καταλήξει το αμέσως επόμενο διάστημα στις εισηγήσεις του προς τον Πρωθυπουργό είναι δύο.

Μείωση της εισφοράς κατά 30% για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021. Το επόμενο ψαλίδι προβλέπεται για το 2022, ενώ το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης θα έχει σβήσει οριστικά από τον φορολογικό χάρτη.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα είναι οι πρώτοι που θα δουν τη μείωση της εισφοράς μέσω της παρακράτησης φόρου στις μηνιαίες αποδοχές τους.

Για τους υπόλοιπους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, εισοδηματίες κ.λπ.) η ψαλιδισμένη εισφορά θα φανεί στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων του 2022.

Πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα με παράλληλη μείωση της για υψηλότερα εισοδήματα κατά 10% έως 20%.  Εφόσον προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο τότε φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 176 ευρώ.

Το συγκεκριμένο μέτρο αγγίζει 2,3 εκατομμύρια φορολογουμένους οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,163 δισ. ευρώ.

Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για πρώτη φορά επιβλήθηκε με το άρθρο 29 του νόμου  3986/2011 και νομοθετήθηκε, από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ως «προσωρινό» μέτρο.

Αρχικά προβλεπόταν να ισχύσει μέχρι το φορολογικό έτος 2014, ωστόσο με τον νόμο 4305/2014 επεκτάθηκε και στο φορολογικό έτος 2015, ενώ με την νέα της μορφή και με νέο τρόπο υπολογισμού των κλιμακίων ενσωματώθηκε ως νέο άρθρο 43Α στον Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013).

Η ενσωμάτωση στον ΚΦΕ αποτελούσε μια από τις πολλές μνημονιακές υποχρεώσεις μας έγινε  με την παράγραφο 9 του άρθρου 112 του ν. 4387/2016 και είχε εφαρμογή στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το φορολογικό έτος 2016 και επόμενα.

Αλληλεγγύη μόνο στα χαρτιά

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας περιερχόταν ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να καλύψει τις δράσεις που αναλαμβάνει το κράτος για την καταπολέμηση της ανεργίας και δεν αποτέλεσε ποτέ σε καμία περίπτωση έσοδο του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ,.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις ανακοινώσεις τους εξαρχής τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι επρόκειτο για «τεράστια απάτη» της κυβέρνησης έναντι των ανέργων και των εργαζομένων.

Κατήγγειλαν τη μη απόδοση των εισφορών αλληλεγγύης στους ανέργους, και ότι η κυβέρνηση ότι παρακρατούσε τις εισφορές, περικόπτοντας ακόμη περισσότερο τους μισθούς τους «όχι για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά για λογαριασμό των δανειστών», αφού τα χρήματα της εισφοράς αλληλεγγύης κατέληγαν στη «μαύρη τρύπα» των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.

Το 2013 η εφημερίδα Ελευθεροτυπία δημοσίευσε έκθεση του ΟΑΕΔ που μαρτυρούσε πως από τον ειδικό αυτό φόρο, που απέδιδε γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, δεν είχε αποδοθεί ποτέ στον ΟΑΕΔ οποιοδήποτε ποσό της εισφοράς αυτής.

Όπως ανέφερε ο τότε διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, το ποσό της εισφοράς αποτελούσε ένα μόνιμο έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού και η κεντρική πολιτική διοίκηση αξιοποιούσε τα χρήματα όπως ήθελε αυτή.

Που πήγαν τελικά τα λεφτά;

Στο ερώτημα «πού πήγαν και πάνε τα χρήματα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, αφού δεν έφταναν  στον ΟΑΕΔ», δεν δόθηκε ποτέ καμία επίσημη απάντηση από την τότε κυβέρνηση, αλλά και από καμία άλλη μετέπειτα κυβέρνηση, παρ’ όλο που εναλλάχτηκαν κόμματα και πρόσωπα που κυβέρνησαν την χώρα από το 2011 μέχρι σήμερα.

Η αλήθεια είναι ότι, τα περισσότερα από τα τεράστια κονδύλια που μαζεύονταν δεν πήγαν ποτέ για τον σκοπό που είχε προκαθορισθεί, δήθεν για την καταπολέμηση της ανεργίας αλλά χάνονται στη μαύρη τρύπα των δανειστών.

Αυτό προέκυψε, από την απάντηση του Επίτροπου Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ζητούσε να μάθει «το ύψος των εσόδων του ελληνικού κράτους από την εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας κατά τα έτη 2011-12 και τι ποσό προϋπολογίζεται για το 2013.

Στην απάντησή του τότε ο Όλι Ρεν, αφού ανάφερε ότι, για τα έτη 2011 και 2012 εισπράχθηκαν 861 εκατομμύρια ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, μόνο 302 εκατομμύρια εξ αυτών διατέθηκαν μαζί στον ΟΑΕΔ και το ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων), ποσοστό δηλαδή 35%! 

Το υπόλοιπο ποσό (559 εκατομμύρια), αντί να διατεθεί για την καταπολέμηση της ανεργίας, που ήταν και ο σκοπός της επιβολής της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», διοχετεύθηκε σε άλλους τομείς, μεταξύ των οποίων ήταν φυσικά και οι απαιτήσεις των δανειστών

Μέχρι «νόμιμη» αδικία μέχρι σήμερα

Η αλήθεια βρίσκεται στο ότι , ενώ με την καθιέρωση της εισφοράς αλληλεγγύης, με βάση το Ν. 3986/2011, ο σκοπός της ήταν η ενίσχυση ευάλωτων ομάδων και η καταπολέμηση της ανεργίας, τελικά κατέβαλαν εισφορά αλληλεγγύης και άτομα που τα ίδια είχαν και έχουν ανάγκη, όντας και οι ίδιοι είτε άνεργοι, είτε είναι άτομα με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Φτάνοντας στο σήμερα, σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ότι μονιμοποιήθηκε ένας φόρος που αποτελεί για την κάθε κυβέρνηση μια σημαντική πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό της, και  αφαιρεί με δόλο πολύτιμα χρήματα από τα νοικοκυριά που παλεύουν  με νύχια και δόντια να εξοικονομήσουν έστω ένα ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Covid Stories: Σύψας υπέρ παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου (video)

@dmin

Covid-19: Νέα κρούσματα σε σχολεία της Θεσσαλονίκης

@dmin

ΕΦΚΑ: Ημερομηνίες πληρωμής συντάξεων

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα