ΔήμοιΠεριφέρειες

Καφέ κάδοι: Το επόμενο βήμα στην ανακύκλωση από τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας

Έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα στην ανακύκλωση, με κύρια δράση τη διαχείριση των υπολειμμάτων τροφών και κλαδεμάτων από κήπους, είναι οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα προμηθευτούν τους καφέ κάδους, το εργαλείο δηλαδή για την κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), Μιχάλη Γεράνη, η προμήθεια του εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων θα γίνει συνολικά μέσω του ΦοΔΣΑ για όλους τους δήμους της περιφέρειας, στο πλαίσιο κοινού διαγωνισμού. Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

«Πρέπει να πάμε ένα βήμα παρακάτω στην ανακύκλωση και να προσχωρήσουμε στην εφαρμογή προγραμμάτων για τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, η οποία είναι υποχρεωτική από την 1η/1/2020 σε όλη την Ευρώπη» τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο κ. Γεράνης, εξηγώντας ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας θα τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα χιλιάδες καφέ κάδοι.

«Με τη χρήση του καφέ κάδου, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ρίχνουν τα υπολείμματα των τροφίμων, προκειμένου αυτά να ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται ως κόμποστ (λίπασμα σε καλλιέργειες)» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ.

Αναφερόμενος τους καφέ κάδους, είπε πως εκεί θα συγκεντρώνονται υπολείμματα τροφών και κλαδέματα από κήπους, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% των σκουπιδιών και προκαλούν τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στους χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ με τη συλλογή και επεξεργασία τους θα μπορούν να αξιοποιηθούν ως λίπασμα.

Αποκομιδή 70 τόνων βιοαποβλήτων

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον ΦοΔΣΑ, ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης υπέβαλε αίτηση, ώστε να του χορηγηθεί ειδικός εξοπλισμός που θα του επιτρέπει να προχωρά σε αποκομιδή 70 τόνων βιοαποβλήτων ημερησίως. Η αποκομιδή προβλέπεται ότι θα γίνεται καθημερινά, εκτός Σαββατοκύριακου. Ειδικότερα, ο δήμος Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού απαιτούνται περίπου 5.000 καφέ κάδοι και περίπου 150.000 μικροί κάδοι κουζίνας.

Στόχος του προγράμματος του καφέ κάδου, όπως σημείωσε ο κ Γεράνης, είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων, προκειμένου να προωθήσει τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, σε συνδυασμό με την ενημέρωση και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, υπενθύμισε μάλιστα ότι οι καφέ κάδοι είναι αναγκαίοι στους δήμους, στο πλαίσιο της κατασκευής και λειτουργίας των επτά Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, έργο που προωθεί ο Φορέας.

Οι ΜΕΒΑ, η εκπόνηση των μελετών των οποίων είναι σε πλήρη εξέλιξη, αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στο 2020. Τρεις από τις επτά θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι υπόλοιπες σε Πιερία, Πέλλα, Κιλκίς και Χαλκιδική.

Φανή Σοβιτσλή

makthes.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καταγράφηκαν 18 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Άρχισαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα στέγασης νέων «Κάλυψη»

@dmin

Κοντά στα παιδιά και τους εφήβους ο δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη

admin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα