Επικαιρότητα

Μεταναστευτικό: Κλειστά κέντρα οι πρώην ανοιχτές δομές στα νησιά

Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στον έντυπο Ελεύθερο Τύπο η Μόρια και η ΒΙΑΛ θα μετατραπούν σε κλειστές ελεγχόμενες δομές, ενώ ήδη προχωρούν οι διαδικασίες και για τις τρεις κλειστές δομές, σε Σάμο, Λέρο και Κω. Έτσι η χθεσινή απόφαση έρχεται να ολοκληρώσει τον κεντρικό κυβερνητικό σχεδιασμό ώστε οι δομές στα νησιά να λειτουργούν με νέες συνθήκες.

Μετά και την προχθεσινή συμμετοχή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στο δημοτικό συμβούλιο της Χίου, το υπουργείο χθες ανακοίνωσε πως προχωρά στην κατασκευή κλειστών κέντρων στις ήδη υπάρχουσες περιοχές, δηλαδή τη Μόρια και τη ΒΙΑΛ. Η μετατροπή των υπαρχουσών δομών από ανοικτές σε κλειστές και ελεγχόμενες ξεκίνησε μάλιστα χθες, με την υπογραφή σύμβασης για την περίφραξη των χώρων.

Η αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί στο αίτημα του υπουργείου να υποδείξει μέρος που θα κατασκευαστούν τα νέα κλειστά κέντρα εκτός από μία καθυστέρηση ουσιαστικά οδήγησε στη λήψη της απόφασης να μην κλείσουν ΒΙΑΛ και Μόρια αλλά να παραμείνουν, φυσικά όμως με τις απαιτούμενες κατασκευαστικές αλλαγές.

Ο νέος νόμος του υπουργείου Μετανάστευσης αλλά και οι συνεντεύξεις του υπουργού έχουν σκιαγραφήσει το πώς θα λειτουργήσουν τα νέα κλειστά κέντρα.

Αρχικά θα είναι περιφραγμένα με διπλή μάντρα και συρματόπλεγμα και θα ανοιχθούν δρόμοι περιμετρικά των κέντρων ώστε περιπολικό να πραγματοποιεί ελέγχους 24 ώρες το 24ωρο.  Θα υπάρξουν πύλες εισόδου με τουρνικέ, ώστε να ελέγχεται ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει.

Ο έλεγχος θα γίνεται και ποιοτικά, καθώς κάθε φιλοξενούμενος θα έχει δική του κάρτα με τα προσωπικά του στοιχεία ώστε να περνά από σκάνερ μηχάνημα και να καταγράφονται αναλυτικά το πότε βγήκε και φυσικά αν έχει δικαίωμα εξόδου.

Αυτό θα εξασφαλίσει ότι αν κάποιος δεν επιστρέψει -καθώς σύμφωνα με τον νέο νόμο όλοι οι φιλοξενούμενοι πρέπει να επιστρέφουν το βράδυ- θα αναζητείται από τις αρχές.

Μέσα στα κέντρα θα λειτουργεί και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και ειδικός χώρος διαμονής των ασυνόδευτων παιδιών βασισμένο στις διεθνείς προδιαγραφές, και το Προαναχωρησιακό Κέντρο, το οποίο μέχρι πρότινος δεν υπήρχε ούτε στη Χίο ούτε στη Λέσβο με αποτέλεσμα να μη γίνονται επιστροφές από τα νησιά στην Τουρκία απευθείας. Παράλληλα θα υπάρχουν ειδικοί χώροι άθλησης, δραστηριοτήτων, ιατρικές μονάδες κ.τ.λ.

«Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μετατροπή των υφιστάμενων ΚΥΤ σε κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά της Λέσβου και της Χίου.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκαν σήμερα στη Διαύγεια από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση της απαραίτητης έκτασης σε Λέσβο και Χίο, καθώς και οι συμβάσεις για την εκτέλεση των περιφράξεων και των πρώτων χωματουργικών έργων.

Τέλος, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την εκπόνηση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών μελετών στα δύο νησιά», ανέφερε σε χθεσινό δελτίο Τύπου του το υπουργείο.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, αν και έχουν καταγραφεί ενστάσεις και διαφωνίες από δημοτικές παρατάσεις, δεν έχουν καταγραφεί αντιδράσεις όπως αυτές του Φεβρουαρίου από νησιώτες.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Lockdown: Η φαιδρότητα της νομιμότητας

@dmin

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα

@dmin

Covid-19: Θεσσαλονίκη – 6 αστυνομικοί θετικοί, δεκάδες σε καραντίνα

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα