Επικαιρότητα

Μεταναστευτικό: «Βραδυφλεγής» βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας;

Ως κυριότερη δυσκολία στην πρόσβασή τους στην απασχόληση οι ερωτηθέντες ανέφεραν την έλλειψη γνώσης της ελληνικής ή και αγγλικής γλώσσας.

Το 72,6% των αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων δεν εργάζεται και ως κύρια εμπόδια στην πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας αναφέρονται η γλώσσα, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι διακρίσεις από τους εργοδότες.

Αυτό προκύπτει από έρευνα των μη κυβερνητικών οργανώσεων International Rescue Committee Hellas, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Κέντρο Διοτίμα, που διεξήχθη σε δείγμα 183 αιτούντων άσυλο και προσφύγων.

Ως κυριότερες δυσκολίες στην πρόσβασή τους στην απασχόληση οι ερωτηθέντες ανέφεραν:
  • Την έλλειψη γνώσης της ελληνικής ή/και αγγλικής γλώσσας (54%)
  • Τις γραφειοκρατικές δυσκολίες στην απόκτηση των απαραίτητων εγγράφων (22,4%). Το 75,4% διαθέτει ΑΦΜ, το 48% ΑΜΚΑ, ενώ μόνο το 36% έχει καταφέρει να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό.
  • Το 18% αναφέρει ότι αντιμετωπίζει ρατσιστικές συμπεριφορές και διακρίσεις από τους εργοδότες, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό όσων θεωρούν την έλλειψη κοινωνικού δικτύου και σύνδεσης με την ελληνική αγορά εργασίας, καθοριστικό παράγοντα για την αδυναμία εύρεσης εργασίας.

Επιπλέον εμπόδια, σύμφωνα με την έρευνα, αποτελούν το ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουν εργασιακή εμπειρία στην Ελλάδα (15,8%), ότι δεν καταλαβαίνουν καλά την ελληνική κουλτούρα και γραφειοκρατία (14,2%) και ότι δέχονται πίεση να δουλέψουν σε κακές εργασιακές συνθήκες (13,1%).

Οι τρεις οργανώσεις συστήνουν μεταξύ άλλων
  • Τη θέσπιση μαθημάτων ελληνικών και ενταξιακών προγραμμάτων από το στάδιο της υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα,
  • Την αναγνώριση των πιστοποιήσεων, πτυχίων και προϋπηρεσίας των αιτούντων άσυλο και προσφύγων,
  • Τη σύνδεση του προσωρινού αριθμού ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης (ΠΑΑΥΠΑ) με το σύστημα Εργάνη,
  • Την παροχή κινήτρων για την πρόσληψη αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις
  • Την απρόσκοπτη πρόσβαση των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στο σύστημα επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας.
  • Την κατάργηση απαίτησης κατάθεσης χρηματικής εγγύησης στις τράπεζες και η ελληνική Πολιτεία να εγγυηθεί τη δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού με αναλυτική περιγραφή των απαραίτητων δικαιολογητικών για συναλλαγές με αιτούντες άσυλο και δικαιούχους διεθνούς προστασίας.

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου «Do the human right thing – Υψώνουμε τη φωνή μας για τα δικαιώματα των προσφύγων», το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση του προγράμματος «Active Citizens Fund», που αποτελεί μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου περιόδου 2014-2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το υψηλό ποσοστό της αδυναμίας απορρόφησης των προσφύγων – μεταναστών στην ήδη προβληματική εγχώρια αγορά εργασίας η οποία μαστίζεται από υψηλό ποσοστό ανεργίας θα έπρεπε να προβληματίσει την πολιτεία.

Δημιουργείται μία τεράστια δεξαμενή ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης το οποίο δεν δύναται να επιλυθεί με «επιδοματικού τύπου» πολιτική, η οποία τροφοδοτεί τα υποβόσκοντα ρατσιστικά συναισθήματα στα οποία επενδύουν εγχώριοι πολιτικοί τυχοδιώκτες για να κερδίσουν την είσοδο τους στην Βουλή, εξασφαλίζοντας παχυλό μισθό.

Πηγή: makthes

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εστίαση: Πυρετός προετοιμασίας για το άνοιγμα – τι ισχύει

@dmin

Έκτακτο δελτίο με έντονα καιρικά φαινόμενα

Ανοίγουν Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα