Παιδεία

Πανελλήνιες 2021: Self test οι υποψήφιοι και με μάσκες στις εξετάσεις

H Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε πως μέχρι το προσεχές Σάββατο, όλοι οι διαγωνιζόμενοι θα προμηθευτούν από δύο self tests.

Ειδικότερα, το πρώτο θα πρέπει να το πραγματοποιήσουν στις 10 Ιουνίου και το δεύτερο στις 19 Ιουνίου.

Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, οι υποψήφιοι θα πρέπει μέσα σε τρεις ημέρες να κάνουν εργαστηριακό τεστ για επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Αν το τεστ βγει και πάλι θετικό, τότε ο διαγωνιζόμενος θα μπει σε καραντίνα και θα εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Εάν αυτό γίνει στο δεύτερο τεστ και ο μαθητής έχει ήδη διαγωνιστεί σε εξεταστικό κέντρο, οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι στο ίδιο κέντρο δεν θα έχουν κάποια επίπτωση και θα συνεχίσουν κανονικά τις εξετάσεις τους.

Επανέλαβε τέλος πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, τόσο διαγωνιζόμενους, όσο και για τους επιτηρητές.

Οι αλλαγές και το πρόγραμμα για τις Πανελλήνιες 2021

Στις 14 Ιουνίου 2021 ξεκινούν οι Πανελλήνιες 2021 για τα Γενικά Λύκεια.

«Διπλό» είναι φέτος το άγχος για τους 100.000 υποψήφιους που εκτός από τις αλλαγές που έχει φέρει το Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή στα ΑΕΙ έχουν να αντιμετωπίσουν και την πιθανότητα να νοσήσουν από κορονοϊό και να χάσουν τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Χτες μάλιστα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το υγειονομικό πρωτόκολλο για τη διεξαγωγή των πανελλήνιων εξετάσεων. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο οι μαθητές θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις με βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test), ενώ αν κάποιος διαγνωστεί θετικός θα πρέπει να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Να σημειωθεί πως οι υπόλοιποι υποψήφιοι ή/και εκπαιδευτικοί αίθουσας εξεταστικού κέντρου στην οποία διαγνώστηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων συνεχίζουν κανονικά τη συμμετοχή στις εξετάσεις, με την προσκόμιση αρνητικού τεστ.

Σύμφωνα με όλες τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αναμένεται να αφήσει εκτός Πανεπιστημίων 30.000 υποψήφιους, πολλοί εκ των οποίων θα έχουν βαθμούς και μόρια άνω των 10.000.

Τι αλλάζει:

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προκύπτει αφού ολοκληρωθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, θα υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή.

Το εύρος των συντελεστών με τους οποίους θα πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων, ώστε να προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι μεταξύ 0,8 και 1,2. Στα Ειδικά Μαθήματα το εύρος είναι μεταξύ του 0,7 και του 1,1.

Συντελεστές Βαρύτητας

Από τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις επιστρέφουν οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα.

Οι συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα ορίζονται ως εξής: Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου.

Μείωση του αριθμού των εισακτέων

Φέτος, ανακοινώθηκε ότι στα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν 77.415 υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων, έναντι των 77.970 θέσεων που υπήρχαν πέρσι. Αυτό ισοδυναμεί με 500 θέσεις λιγότερες από το 2020.

Οι αλλαγές ανά Σχολή στον αριθμό των εισακτέων δεν είναι μεν «κραυγαλέες» είναι όμως ουσιαστικής σημασίας για τους υποψηφίους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεγαλύτερο μέρος των σχολών παραμένει ο ίδιος και σε κάθε περίπτωση οι Σχολές που ξεπερνούν την διαφορά των 50 φοιτητών και άνω είναι πολύ λίγες.

Μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ

Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού εντάσσεται στην πρώτη φάση για την εισαγωγή σε Δημόσια Ι.Ε.Κ. για το έτος κατάρτισης 2021-2022, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει, όπως κάθε χρόνο, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής καταρτιζόμενων Δημοσίων Ι.Ε.Κ., την περίοδο Σεπτεμβρίου

Η υποβολή του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου θα γίνει κατά την ίδια ακριβώς περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης) και θα αφορά σε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και σε συγκεκριμένες ειδικότητες ανά Δημόσιο Ι.Ε.Κ.

Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο. Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Ωστόσο εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.

Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινάνε παραδοσιακά και φέτος στις 14 Ιουνίου 2021 με το μάθημα των Νέων Ελληνικών στα Γενικά Λύκεια και μία ημέρα αργότερα, δηλαδή στις 15 Ιουνίου 2021, στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων για Γενικά Λύκεια

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους από τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ.

Το πρόγραμμα των ΕΠΑΛ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Τα ειδικά και τα μουσικά μαθήματα

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης :
  • μέχρι τις 08.00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,
  • μέχρι τις 09:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 10:00 π.μ.
  • μέχρι τις 16:00 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 16:30 μ.μ. και
  • μέχρι τις 12:00 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:30 μ.μ.
Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:
  • των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,
  • των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
  • του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.
  • για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο.
  • για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30’ λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια 2 ωρών.
Πανελλήνιες – Το πρόγραμμα των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2021-22 ορίζουμε το διάστημα από την Πέμπτη 24 Ιουνίου έως και την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο παιδείας: Τα ονόματα των Διευθυντών Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης

@dmin

ΚΔΑΠ: Παράταση αναστολής μέχρι 24 Μαΐου

@dmin

Self-test: Παρέμβαση εισαγγελέα για τους αρνητές των self test

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα