Αποφάσεις

ΠΚΜ: Υπεγράφη η ΚΥΑ για να γίνει το Καλοχώρι επιχειρηματικό πάρκο

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για εξυγίανση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης, των περίπου 900 επιχειρήσεων.

Με απόφαση των  υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης, ΦΕΚ ( 15.9.2023, Τεύχος Β, Αρ. Φύλλου 5486) η περιοχή του Καλοχωρίου χαρακτηρίζεται ως άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση, η οποία χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο ν.4982/2022 (άρθρο 20/παρ.2).

Όπως σημειώνεται στην σχετική απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός Ανάπτυξης ‘Αννα Μάνη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς, η οποία δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, στην συγκεκριμένη περιοχή διαπιστώθηκαν σημαντικά περιβαλλοντικά και λειτουργικά προβλήματα και καλύπτεται η απαίτηση της νομοθεσίας για να δημιουργηθεί ΕΠΕ, καθώς το άθροισμα των επιφανειών κάλυψης των δομημένων γηπέδων ανέρχεται στο 15% της συνολικής οριοθετημένη έκτασης και η απαιτούμενη συνολική προς οριοθέτηση έκταση έχει εμβαδόν άνω των 100 στρεμμάτων.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πλήρως οργανωμένου επιχειρηματικού πάρκου, που θα προσδώσει έντονη αναπτυξιακή δυναμική και ώθηση συνολικά στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Αίτηση υποβλήθηκε από την ΠΚΜ

Η αίτηση για την έκδοση της ΚΥΑ υπεβλήθη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως επισπεύδουσα κατά τον νόμο και συνυπογράφηκε από το σύνολο των φορέων που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις, αλλά και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) και από τους αρμόδιους δήμους Δέλτα και Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Μάλιστα, ο αρμόδιος περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, δεσμεύτηκε πέρυσι για την κάλυψη μέρους ή του συνόλου του κόστους των μελετών και των έργων υποδομής του ΕΠΕ Καλοχωρίου μέσω του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό τον περιορισμό του προϋπολογισμού του επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης και κατ’ επέκταση τη μείωση των χρηματικών εισφορών των ιδιοκτητών γης για την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου και την ανάπτυξη των κοινόχρηστων-κοινωφελών υποδομών του ΕΠΕ.

Το επιχειρηματικό πάρκο θα διαχειρίζεται ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού (Εταιρεία Ανάπτυξης & Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου – ΕΑΔΕΠ), που θα πρέπει πρώτα να συσταθεί για αυτόν τον σκοπό. Στην ΕΑΔΕΠ θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις οι οποίες θα αποφασίζουν οι ίδιες για την ανάπτυξη και λειτουργία του Πάρκου, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, ενώ η Περιφέρεια και λοιποί φορείς που θα συμμετέχουν, θα συνεπικουρούν τις σχετικές ενέργειες και αποφάσεις.

Καλοχώρι: το προφίλ της βιομηχανικής συγκέντρωσης

Η ευρύτερη βιομηχανική περιοχή Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, έχει συνολική έκταση 11.293 στρέμματα περίπου και χωροθετείται εντός των Δημοτικών Ενοτήτων Εχεδώρου του Δήμου Δέλτα και Μενεμένης του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης. (σ.σ. εξαιρέθηκε το πρώην στρατόπεδο Γκόνου)

Η περιοχή οριοθετείται δυτικά από την Εγνατία οδό και τον Γαλλικό ποταμό, νότια από τον Θερμαϊκό, τον οικισμό της Δ.Κ. Καλοχωρίου και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, ανατολικά από τη Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης, τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης (οδός 26ης Οκτωβρίου), το ρέμα Δενδροποτάμου και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και βόρεια από τον οικισμό της Νέας Μαγνησίας, την οδό Βέροιας/Νέας Μοναστηρίου και τις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ. Επιπλέον, διχοτομείται από τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ/ΝΕΟΑΘ.

Οι επιχειρήσεις της περιοχής

Στα 11.293 στρέμματα, κάτωθεν και άνωθεν της ΠΑΘΕ, λειτουργούν 875 επιχειρήσεις, Τα δομημένα οικόπεδα καλύπτουν επιφάνεια 7.017 στρεμμάτων, ενώ τα κτίρια καλύπτουν το 15% της επιφάνειας, δηλαδή 1.694,68 στρέμματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν παρουσιάσει οι μελετητές, η κατανομή δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη έκταση είναι η ακόλουθη:

  • Τα κενά οικόπεδα, χωρίς χρήση είναι 3.087,54 στρέμματα και αντιπροσωπεύουν το 26,47% της έκτασης.
  • Τα πρατήρια καυσίμων και τα πλυντήρια οχημάτων καλύπτουν 105,50 στρέμματα, ποσοστό 0,90%.
  • Για γεωργική χρήση και γεωργικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται 182,93 στρέμματα (1,57%)
  • Για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις 301,85 στρέμματα (2,59%)
  • Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια) καλύπτουν το 12,83% της έκτασης,1.496,95 στρέμματα.
  • Οι κάθε είδους εμπορικές επιχειρήσεις (χονδρεμπόριο, λιανεμπόριο) αξιοποιούν 1671,41 στρέμματα, το 14,33% της συγκεκριμένης περιοχής,
  • Τα logistics (μεταφορικές εταιρείες και αποθήκες) απλώνονται σε 1.693,82 στρέμματα, το 14,52% της περιοχής.
  • Τα συνεργεία και τα μηχανουργία χρησιμοποιούν 808,15 στρέμματα, το 6,93% του συνολικού εδάφους,
  • Τα διυλιστήρια που υπάρχουν στην περιοχή αναπτύσσονται στο 5,35% του συνολικού εδάφους, δηλαδή 623,67 στρέμματα.
  • Για περιβαλλοντικές υποδομές, όπως η ανακύκλωση και η διαχείριση αποβλήτων, αξιοποιούνται 55,73 στρέμματα, ποσοστό 0,48%,
  • Οι εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας καταλαμβάνουν 108,37 στρέμματα, ποσοστό 0,93%.
  • Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καλύπτουν έκταση 108,88 στρεμμάτων (ποσοστό επίσης 0,93%)
  • Το οδικό δίκτυο καταλαμβάνει 1.058,63 στρέμματα, 9,08% του συνόλου.

Σε 26,03 στρέμματα (ποσοστό 0,22%) υπάρχουν κατοικίες, ενώ για κάποιες ειδικές χρήσεις είναι δεσμευμένα 103,24 στρέμματα, ποσοστό 0,89%.

Μία Επιτυχία για την ανάπτυξη

Σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ, ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για «μια επιτυχία για τη δυτική Θεσσαλονίκη, για την ανάπτυξη συνολικά της Κεντρικής Μακεδονίας και για την προστασία του περιβάλλοντος» αλλά και για μια «μεγάλη παρακαταθήκη που αφορά περίπου 900 επιχειρήσεις, 6.000 εργαζόμενους και όλη την τοπική κοινωνία της δυτικής Θεσσαλονίκης» καθώς, όπως λέει, το Καλοχώρι πρωταγωνιστεί στον δευτερογενή τομέα αφού εκεί παράγεται περίπου το 15% του εγχώριου βιομηχανικού ΑΕΠ.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, «η Περιφέρεια αξιοποίησε ευρωπαϊκά προγράμματα ενώ μέσα από σχετική μελέτη διαγνώστηκε το σύνολο των προβλημάτων και προτάθηκαν συγκεκριμένες λύσεις, που ήδη εφαρμόζονται σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον και την προστασία του και την αποκατάσταση του θαλασσίου μετώπου, ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ενοποίηση και ανάπλαση των 40 χιλιομέτρων της παραλίας της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι . Παράλληλα κατατέθηκε από την Περιφέρεια ολοκληρωμένο σχέδιο για το Καλοχώρι και πήρε πια το πράσινο φως, γεγονός που ο Περιφερειάρχης χαρακτηρίζει «δικαίωση στη μεγάλη προσπάθεια για ανάπτυξη και για βελτίωση του περιβάλλοντος, ειδικά στη δυτική Θεσσαλονίκη».

Μπορείτε να κατεβάσετε την ΚΥΑ ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ

admin

Επιδόματα με ένα κλικ μέσα από το gov.gr

Ioannis Terzakis

Υπουργείο Εργασίας: Αυξάνονται οι ειδικότητες πτυχιούχων μηχανικών ΑΕΙ που μπορούν να ασκούν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα