Απόψεις

Την πανδημία την πληρώνουν οι εργαζόμενοι στα Σούπερ Μάρκετ

Με την επιβολή του καθολικού Lockdown σε όλη την επικράτεια για να “αναχαιτιστεί” η πανδημία του κορωνοϊού, υπάρχουν πολλές κατηγορίες εργαζομένων που συνεχίζουν αδιάκοπα την εργασία τους προσπαθώντας να συμβάλλουν ώστε να συνεχιστεί η ζωή των πολιτών όσο γίνεται πιο ομαλά.

Μία από αυτές τις κατηγορίες είναι οι  εργαζόμενοι των Σούπερ Μάρκετ που δεν βρίσκονται απλά στην πρώτη γραμμή εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά είναι άμεσα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο.

Εργάζονται χωρίς μέτρα προστασίας (η με μέτρα που παίρνουν οι ίδιοι για την προσωπική τους ασφάλεια), με εξαντλητικά ωράρια, και εντατικοποίηση της εργασίας, ειδικά μετά το  σκεπτικό της κυβέρνησης τα σούπερ μάρκετ να δουλεύουν και τις Κυριακές.

Δεν πληρώνεται ο καθημερινός αγώνας των εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ και παρόλο που οι δοκήσεις δηλώνουν ότι είναι στο πλάι τους όσον αφορά τα μέτρα υγείας που πρέπει να παρθούν στους χώρους εργασίας διαπιστώνεται εργοδοτική αυθαιρεσία μέσω των Διευθυντών.

Ενώ οι εργαζόμενοι ζητούν την ενίσχυση των μέτρων και παράλληλα την τήρηση των ωραρίων εργασίας για την εξασφάλιση του αναγκαίου χρόνου ξεκούρασης, αυτό αυθαίρετα παραβιάζεται σε πολλές περιπτώσεις, και αναγκάζονται να εργαστούν πέραν του ωραρίου τους, φοβούμενοι την απόλυση τους. 

Πληθαίνουν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ  οι καταγγελίες εργαζομένων για ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για ανεπαρκή καθαριότητα, για μέσα ατομικής προστασίας που δίνονται με το σταγονόμετρο.

Εντείνονται οι πιέσεις και οι εκβιασμοί με απόλυση για να μην γίνεται χρήση ειδικών αδειών, για απλήρωτες υπερωρίες ακόμα και για την απόκρυψη κρουσμάτων.

Ενώ βλέπει κανείς ότι οι Διοικήσεις των Αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ προβάλλουν με πληρωμένες καταχωρήσεις δια του τύπου “ευχαριστήρια” και τον διαμοιρασμό “bonus” στους ήρωες εργαζόμενους που συνέβαλαν στον αλματώδη αύξηση του τζίρου τους και την εισροή εκατομμυρίων στα ταμεία των εταιριών εν μέσω πανδημίας, κάνοντας την απλή μαθηματική πράξη της διαίρεσης του ποσού που διανέμεται, αντιλαμβάνεται κανείς, ότι η τελική επιβράβευση αναλογεί σε μερικά ψίχουλα για τον εργαζόμενο.

Θα πρέπει επιτέλους το κράτος να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με αυτόν τον δύσκολο κλάδο, θεσπίζοντας μια νομοθετική ρύθμιση, αναγκάζοντας τις Διοικήσεις των Σούπερ Μάρκετ να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μεγαλύτερος αυξανόμενος κλάδος
  • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα η έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα .
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών.
  • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν στα ταμεία όλων των καταστημάτων τζάμια προστασίας.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των Σούπερ Μάρκετ. 
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των Σούπερ Μάρκετ, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας».
  • Επιλογή στον εργαζόμενο για υπερωρίες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πόσο πιο κάτω…

admin

10 Ιουνίου 1944: Η σφαγή του Διστόμου (video)

@dmin

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Στη δίνη των παρελάσεων…

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα