ΟικονομίαΧρηματοδότηση

Βήμα βήμα οι συμπληρωματικές δηλώσεις αγροτών λόγω επιδοτήσεων

lefta epidotiseis AGROTON ota24

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, σας ενημερώνουμε ότι πέραν της δυνατότητας για ηλεκτρονική κατάθεση των αγροτικών επιδοτήσεων – τροποποιητικών δηλώσεων -, ο “παραδοσιακός” τρόπος κατάθεσης δηλαδή η χειρόγραφη κατάθεση στην εκάστοτε ΔΟΥ, συνεχίζει να ισχύει με βάση την Απόφαση Α.1070/31-3-2020.

Συγκεκριμένα στην παραπάνω απόφαση αναφέρεται ,

|” Οι αγροτικές επιδοτήσεις που αφορούν στα φορολογικά έτη 2018 και προηγούμενα φορολογούνται σύμφωνα με τα ισχύοντα στο έτος που ανάγονται (ΠΟΛ 1116/2015 εγκύκλιος). Δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από όσους λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις, εφόσον οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εκ του λόγου αυτού δεν ήταν δυνατή η υποβολή εμπρόθεσμης δήλωσης για το εισόδημα αυτό. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται χειρόγραφα μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους που εκδόθηκε η βεβαίωση και η καταβολή του φόρου γίνεται όπως και των λοιπών δηλώσεων με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου εκάστου φορολογικού έτους“.

Συνεπώς προτείνουμε τα παρακάτω:

– Εφόσον υπαρχή υπόνοια για μη ορθή απεικόνιση των ποσών που αφορούν τις αγροτικές επιδοτήσεις ή του φόβου για επιβολή προστίμου στις περιπτώσεις που αναφέρεται ως Εκπρόθεσμη Δήλωση (έχει επισημανθεί από αρκετούς συναδέλφους που έχουν κάνει χρήση κυρίως των ποσών από Δημοσιονομική πληρωμή και όχι από την Ετήσια Βεβαίωση) ενδείκνυται η χειρόγραφη υποβολή στις ΔΟΥ.

– Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση που θα ακολουθηθεί η ηλεκτρονική υποβολή, παρουσιάζονται τα διαδοχικά βήματα για την ολοκλήρωση της κατάθεσης.

 

Εισέρχομαι στο taxis με τους προσωπικούς κωδικούς και μετάβαση στην εφαρμογή των φορολογικών δηλώσεων. Επιλέγω το έτος που 2019 και την ένδειξη τροποποιητική. (βλέπε Φώτο)

Πατάμε στην ένδειξη Δήλωσης Αναδρομικών Ε1 και οδηγούμαστε στην παρακάτω εικόνα.

Επιλέγουμε Δήλωση Ε3 και πατάμε στην ένδειξη ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ – ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ και κάνουμε μεταφορά στη δήλωση.

Θα πρέπει να έχουμε αντλήσει τις Βεβαιώσεις εφορίας του ΟΠΕΚΕΠΕ για να ελέγξουμε τα ποσά.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν βάζουμε στην συμπληρωματική δήλωση μόνο τα ποσά των αναδρομικών αλλά όλα τα ποσά επιδοτήσεων του έτους.

Η Βασική είναι 1980,98

το πρασίνισμα 1040,24+38,02=1078,26

συνδεδεμένη ενίσχυση για όσπρια 245,71

και η επιστροφή δημοσιονομικής πειθαρχίας 19,30

 

Και κάνουμε υποβολή δήλωσης Ε3 και επιστροφή στο κεντρικό μενού. Επιστρέφοντας στο κεντρικό μενού πατάμε πάλι Δήλωση Αναδρομικών Μισθών/Συντάξεων/ Αγροτικών Επιδοτήσεων για να υποβάλλουμε το Ε1.

Στην εικόνα που μας εμφανίζει βλέπουμε ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί τα μικροποσά των αναδρομικών. Οπότε πρέπει να κάνουμε εισαγωγή νέας εγγραφής και να προσθέσουμε τα σωστά. Και να διαγράψουμε τις λάθος εγγραφές.

Η σωστή εικόνα πριν την υποβολή είναι η παρακάτω.

Σημείωση: Στο συγκεκριμένο παράδειγμα τα ποσά επηρεάζουν μόνο τον Πίνακα Γ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση που υπάρχουν ποσά που αφορούν Πράσινες ή/και Συνδεδεμένες ενισχύσεις σε τέτοιο μέγεθος που αθροιζόμενες ξεπερνούν τις 12000 ευρώ θα έχουμε αλλαγές και στον κωδικό 362 Πίνακα Ζ καθώς και διαφορετικό Καθαρό Αποτέλεσμα Χρήσης. Για περισσότερες λεπτομέρειες ανατρέξτε στο άρθρο «Αγροτικές επιδοτήσεις και υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος».

ΠΗΓΗ www.e-forologia.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Έκτακτο επίδομα: Τα κριτήρια – οι δικαιούχοι και η ημερομηνία χορήγησης ( video)

@dmin

Υπουργείο Εργασίας: Ο χάρτης τακτικών και έκτακτων πληρωμών από e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ

@dmin

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Χορήγηση άτοκων δανείων προς αποκατάσταση κτηριακών ζημιών από τις φυσικές καταστροφές

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα