Ένα αποφασιστικό βήμα για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας, έρευνας και τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε σήμερα, στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος.
Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Thess INTEC και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης, παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, του Προέδρου του Τεχνολογικού Πάρκου Thess INTEC κ. Νίκου Ευθυμιάδη, του Αντιπροέδρου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης Dr. Thomas Hirth και του Προέδρου της Ένωσης Ερευνητικών Κέντρων Γερμανίας Helmholtz, Dr. Otmar D. Wiestler, ο οποίος είναι επικεφαλής του μεγαλύτερου ερευνητικού οργανισμού της Γερμανίας.
Στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Α.Π.Θ. Δρ. Κυριάκος Υάκινθος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΤΑ Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Δρ. Παναγιώτης Κετικίδης, ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ. Δρ. Νίκος Μουσιόπουλος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Thess INTEC κ. Γιώργος Μυλωνάς.
Η παρουσία των εκπροσώπων των παραπάνω φορέων στην τελετή υπογραφής σηματοδοτεί την κοινή βούληση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των ερευνητικών κέντρων και της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας να αναπτύξουν για πρώτη φορά ένα σύγχρονο πλαίσιο στενής και επωφελούς συνεργασίας για όλα τα μέρη, που μέσα από συνέργειες θα κινείται σε δυο άξονες: Ο πρώτος με στόχο τη διεθνοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας και την ανάδειξη του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας και ιδιαίτερα η Μακεδονία και η Θράκη και ο δεύτερος την ενδυνάμωση της επιχειρηματικής κοινότητας, προσδίδοντάς της, έτσι, ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας συντάχθηκε βάσει διεθνών προτύπων και έχει ευρύ φάσμα ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειριών, αφού το Thess INTEC και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης θα συνεργαστούν στους κλάδους τεχνολογιών υγείας, καθαρής ενέργειας, βιώσιμης ανάπτυξης, τεχνητής νοημοσύνης, νανοτεχνολογίας, προηγμένων υλικών και άλλους.
Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης στη Θεσσαλονίκη, ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, σημείωσε ότι «το Thess INTEC θα είναι το next big thing της Βόρειας Ελλάδας και μπορεί να αλλάξει επίπεδο την υπόθεση της καινοτομίας σε όλη τη χώρα». Επίσης, συνεχάρη τους φορείς για την πρωτοβουλία να ενώσουν τις δυνάμεις τους προς όφελος της εθνικής, τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.
«Το 4ης γενιάς πάρκο καινοτομίας και τεχνολογίας δεν αποτελεί πλέον ένα φιλόδοξο όραμα αλλά βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην πραγματοποίησή του. Έχει ήδη εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίζονται οι χρήσεις γης, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης και βρίσκονται σε εξέλιξη, αφενός οι πρόδρομες εργασίες και αφετέρου οι συμπράξεις με επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα που θα ολοκληρώσουν τη μορφή του» τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Κωνσταντινίδης, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το έργο είναι σημαντικό.
«Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας έχει ιδιαίτερη αξία για το δικό μας κέντρο Καινοτομίας, το Thess INTEC, αλλά και για όλο το οικοσύστημα καινοτομίας της ευρύτερης περιοχής με κέντρο τη Θεσσαλονίκη. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα στενής συνεργασίας των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και της επιχειρηματικής κοινότητας, κάτι που ταυτίζεται με τους καταστατικούς στόχους και την στρατηγική ανάπτυξης του Thess INTEC» σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς.
Και συνέχισε: «Η προσωπική συμμετοχή του Προέδρου της Ένωσης Ερευνητικών Κέντρων Γερμανίας Helmholtz, καθηγητή Otmar Wiestler και οι πολυεπίπεδες επαφές που έκανε η γερμανική αντιπροσωπεία με το ΑΠΘ, το ΕΚΕΤΑ και τους φορείς της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη, συνθέτουν την πιο υγιή βάση συνεργασίας των δυο χωρών σε τομείς έρευνας και τεχνολογίας για τη διαχρονική παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο τη διεθνή αγορά».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ερευνητικών Κέντρων Γερμανίας Helmholtz, Dr. Otmar D. Wiestler, τόνισε στους δημοσιογράφους ότι «Είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας, η οποία ενισχύει συνολικά το ευρωπαϊκό τοπίο έρευνας και καινοτομίας. Για να αντιμετωπίσει τις περίπλοκες προκλήσεις της εποχής μας – από θεμελιώδεις ανακαλύψεις έως πρακτικές εφαρμογές – η Ένωση Ερευνητικών Κέντρων Γερμανίας Helmholtz συνεργάζεται με μια σειρά από ιδρύματα στην Ελλάδα. Η συνεργασία μεταξύ του KIT και του Thess INTEC έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί ως κινητήρια δύναμη για τη μεταφορά τεχνολογίας και την τεχνολογική ανάπτυξη σε στρατηγικούς τομείς και τομείς υψηλού αντίκτυπου. Επιπλέον, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο συνεργασίας για άλλα Κέντρα της ένωσης Helmholtz και να συνεισφέρει με πολύτιμο και συνεχή τρόπο στην ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή της Μεσογείου».
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης Dr. Thomas Hirth, ανέφερε πως «Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Καρλσρούης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχουν δημιουργήσει μια στενή στρατηγική συνεργασία τα τελευταία χρόνια, της οποίας το έργο HEPTA που χρηματοδοτείται από την Ένωση Helmholtz, αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα. Είμαι πεπεισμένος ότι οι δεσμοί της Θεσσαλονίκης με την Μαύρη Θάλασσα και η συμπληρωματικότητα των θεματικών αξόνων του Thess INTEC και του KIT θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για τη συνεργασία μας. Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε σήμερα θα επεκτείνει τη συνεργασία μεταξύ Θεσσαλονίκης και Καρλσρούης στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για δραστηριότητες μεταφοράς τεχνολογίας με το Thess INTEC»
Τέλος, ο Πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας, τόνισε τη σημασία αυτής της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, καθώς εμβαθύνει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών σε επίκαιρα θέματα έρευνας και ανάπτυξης. «Το ΕΚΕΤΑ, ως σημαντικός ερευνητικός εταίρος του Thess INTEC και ένα κέντρο που προάγει τη γνώση προς όφελος της καινοτομίας θα δίνει πάντοτε το «παρών» στην ανταλλαγή γνώσης και τη δημιουργική αλληλεπίδραση με ερευνητικούς φορείς, όπως η Helmholtz Gemeinschaft και το Karlsruher Institut für Technologie, με στόχο την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών», σημείωσε κατά την παρουσία της γερμανικής αντιπροσωπείας στο ΕΚΕΤΑ.