ΔήμοιΟΤΑ

Ανταποδοτικά Τέλη: Αγωγές Δήμων σε βάρος παρόχων ενέργειας

Τη νομική οδό ακολούθησαν ήδη οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων – Μενεμένης εισπράττοντας χρωστούμενα από ανταποδοτικά τέλη.

Με αγωγές σε βάρος ιδιωτικών εταιρειών παρόχων ενέργειας, που καθυστερούν να αποδώσουν οφειλές ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη, ετοιμάζονται να απαντήσουν πολλοί δήμοι, φοβούμενοι ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιες από αυτές να καταρρεύσουν, λόγω της συνεχιζόμενης στάσης πληρωμών, όπως συνέβη στο παρελθόν με γνωστή εταιρεία που υπεξαίρεσε πολλά εκατ. ευρώ και από τους ΟΤΑ.

Παρότι δεν υπάρχει σαφή εικόνα για το ύψος των τελών που έχουν καθυστερήσει να αποδοθούν στους δήμους από εταιρείες παρόχους ενέργειας η ΚΕΔΕ εκτιμά ότι το συνολικό ποσό αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Οι δήμαρχοι πάντως φοβούνται ότι η αδυναμία πληρωμών θα αρχίσει πολύ σύντομα να μοιάζει με χιονοστιβάδα, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων στις τιμές ενέργειας.

Το δρόμο των αγωγών άνοιξαν ήδη οι δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Θεσσαλονίκης, με τον τελευταίο να εισπράττει το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν σε χρωστούμενα κυρίως από δημοτικά τέλη. Όπως μάλιστα δήλωσε προ ημερών ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας τα οφειλόμενα ποσά έφταναν τα 2 εκατ. ευρώ για τις εκκαθαρισμένες απαιτήσεις και πως η διοίκηση του κεντρικού δήμου δεν είχε άλλη επιλογή από το να κινηθεί νομικά. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο υπήρξε εταιρεία που την επομένη της επίδοσης του εξωδίκου και υπό την απειλή μηνύσεων, κατέβαλε το ποσό των 570.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα με την καθυστέρηση στην απόδοση των τελών προς τους δήμους προϋπήρχε της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο τώρα επιδεινώθηκε. Οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, ως γνωστόν τα εισπράττουν από τους λογαριασμούς και στη συνέχεια ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει την εκκαθάριση, ενώ σύμφωνα με πολλούς δημάρχους υπάρχουν πάροχοι οι οποίοι έχουν να αποδώσουν τα δημοτικά τέλη για οκτώ μήνες και ένα χρόνο.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων, ο οποίος μιλώντας στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης τους Δ.Σ, είπε πως ζήτησε από την υπηρεσία του δήμου του στοιχεία για το πότε καταβλήθηκαν από τους παρόχους τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

«Η εταιρεία ΚΕΝ έχει να μας δώσει χρήματα από το Δεκέμβριο του 2020, η NRG από τον Ιανουάριο του 2021, η Volterra από το Μάιο του 2021, η VOLT από το Φεβρουάριο του 2021, ο ΗΡΩΝ από τον Ιανουάριο του 2021 και η We ENERGY το ίδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με εξώδικα πληρώθηκαν 624.000 ευρώ

Η επίδοση εξωδίκων πάντως έφερε αποτελέσματα και στο δήμο Αμπελοκήπων, όπου τα οφειλόμενα ξεπερνούσαν τις 60.000 ευρώ.

Όπως τόνισε στο makthes.gr ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου «στείλαμε επιστολές σε 11 εταιρείες και από αυτές πλήρωσαν οι 6. Στη συνέχεια οι άλλες πέντε 5 μας αγνόησαν. Οπότε αναγκαστήκαμε να στείλουμε σε αυτές εξωδίκους οχλήσεις, με αποτέλεσμα να πληρώσουν τρεις από τις πέντε. Οι άλλες δύο που δεν συγκινήθηκαν και δεν πλήρωσαν μηνύθηκαν» υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Προσθέτοντας μάλιστα πως τη μέρα που επιδόθηκε το αντίγραφο της μήνυση πλήρωσε και η δέκατη στη σειρά εταιρεία και την επομένη και η ενδέκατη. Αποτέλεσμα ήταν να εισρεύσουν στα δημοτικά ταμεία συνολικά 624.000 ευρώ.

«Οι εταιρείες ζουν και υπάρχουν με το να μπορούν να παραβιάζουν το νόμο. Δεν αποδίδουν στην ώρα τους τα οφειλόμενα από τα ανταποδοτικά τέλη, ενώ ξέρουμε ότι διαχειρίζονται τεράστια ποσά τα οποία πανελλαδικά για τους δήμους ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ» επισήμανε ο κ. Κυρίζογλου.

Σημείωσε μάλιστα πως αν στο δήμο του οι οφειλές ξεπέρασαν τις 600.000 ευρώ, «σκεφτείτε τι γίνεται σε μεγάλες πόλεις σε Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Λαμία, Βόλος, Ιωάννινα κ.α».

Πέραν του τριμήνου θα είναι υπεξαίρεση

Το θέμα πάντως άνοιξε με επίταση και στην ΚΕΔΕ η οποία ενημέρωσε ήδη τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.κ Σκυλακάκη, Πέτσα και Σκρέκα, στους οποίους οι αιρετοί τόνισαν πως το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα. «Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να νομοθετηθεί ότι πέρα από το 3μηνο, η μη καταβολή των χρημάτων, θα συνιστά υπεξαίρεση και θα πρέπει να λειτουργήσουμε και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον τους» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου.

Το ίδιο υποστήριξε και ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κυρίζογλου, σημειώνοντας πως για τον Ιανουάριο οι οφειλές πρέπει να αποδοθούν εντός του επόμενη διμήνου, το μήνα δηλ. που αφορά η χρήση. «Άρα ο λογαριασμός του Ιανουαρίου πρέπει να πληρωθεί μέχρι 31 Μαρτίου του 2022. Διαφορετικά την 1η Απριλίου η κάθε εταιρεία διαπράττει το αδίκημα της υπεξαίρεσης» σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ έχει ήδη προτρέψει, όπως είπε, τους δημάρχους να προβούν σε μηνύσεις και εξώδικα, προκειμένου να φτάσουν δημοτικά ταμεία τα χρήματα, που οφείλονται, αλλά δεν αποδίδονται.

Άρθρο της Φανής Σοβιτσλή για το makthes.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Παύλου Μελά: Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 83η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

@dmin

ΠΕΔΚΜ: Τηλεδιάσκεψη για τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ

@dmin

Δήμος Παύλου Μελά: Εκδήλωση Βράβευσης εισαχθέντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα