Παιδεία

ΔΙ.ΠΑ.Ε.: Στον «αέρα» πτυχιούχοι…χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα

Στον «αέρα» βρίσκονται δεκάδες απόφοιτοι του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, καθώς παρά το γεγονός ότι έχουν πάρει το πτυχίο τους και κατέχουν τίτλο ΑΕΙ, δεν έχουν εκπαιδευτική επάρκεια και δεν είναι σε ισχύ τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να διοριστούν στο δημόσιο ή να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Οι φοιτητές είχαν εισαχθεί στο ΤΕΙ και παρακολούθησαν ένα παραπάνω εξάμηνο για να λάβουν πτυχίο ΑΕΙ. Σήμερα όμως δεν τους αναγνωρίζονται τα δικαιώματα των ΑΕΙ, αλλά ταυτόχρονα, το πτυχίο τους δεν φέρει ούτε τα δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ. Συνεπώς, οι απόφοιτοι δυο συνεχόμενων ετών, ενώ παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα σπουδών 4,5 ετών, με αλλεπάλληλες εξετάσεις, εργαστήρια και πρακτική άσκηση, δεν μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στη δημόσια εκπαίδευση.

Η απάντηση της διοίκησης

Όλα τα παραπάνω, επιβεβαιώνει και η Διοίκηση του Πανεπιστημίου, καθώς μετά από πλήθος ερωτήσεων που υπέβαλαν απόφοιτοι, τους εστάλη ένα απαντητικό email στο οποίο χαρακτηριστικά αναγράφεται ότι, σε ότι αφορά την «παιδαγωγική επάρκεια: Είναι θέμα νόμου δυστυχώς. Τα πανεπιστημιακά τμήματα μόνο και όχι τα ΤΕΙ μπορούν να δώσουν επάρκεια. Άρα, σε εσάς που έχετε τελειώσει το Πρόγραμμα Σπουδών του ΤΕΙ δεν μπορούμε να δώσουμε επάρκεια, παρά του ότι δικαιούστε της Πανεπιστημιοποίησης με βάση τις μεταβατικές διατάξεις. Βέβαια, υπάρχει πρόβλεψη στο άμεσο μέλλον να ανακοινώσουμε ως τμήμα μία διαδικασία για την απόκτηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας για τους απόφοιτους μας».

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ιδρύματος, σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα, «υπάρχει όντως αυτό το θέμα, λόγω μια στρεβλής γραφειοκρατικής ερμηνείας που κάνουν οι οργανισμοί οι οποίοι βγάζουν προκηρύξεις. Με βάση τον ισχύοντα νόμο τα νεοσύστατα πανεπιστημιακά τμήματα διατήρησαν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων ΤΕΙ από τα οποία προήλθαν. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ήδη κάνει ενέργειες σχετικές προς το Υπουργείο για το θέμα».

Μάλιστα, για την άμεση επίλυση του ζητήματος, η Διοίκηση προτρέπει του αποφοίτους να, «κινητοποιηθούν σχετικά μέσω των συνδικαλιστικών φορέων τους».

Στροφή στη δικαιοσύνη

Το θέμα έχει προκαλέσει τις κινητοποιήσεις των αποφοίτων του Τμήματος. Οπως είπαν στο makthes.gr, «είναι αδιανόητο μετά από τόσα χρόνια σπουδών και με την Πανεπιστημιοποίηση, να μην έχουμε παιδαγωγική επάρκεια και επαγγελματικά δικαιώματα». Οπως τόνισαν αποφάσισαν να κινηθούν και νομικά για να μπορέσουν να διασφαλίσουν τα δικαιώματα τους.

«Όταν μας είχαν ενημερώσει για την Πανεπιστημιοποίηση, δεν μας είπε κανείς ότι ακόμα δεν έχει αλλάξει το νομικό πλαίσιο και ότι ουσιαστικά δεν θα μπορούσαμε να βρούμε δουλειά. Πλέον, τα πτυχία μας είναι ανύπαρκτα, δεν αναγνωρίζονται πουθενά. Μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες, δεν θα μπορούμε να εργαστούμε. Γι’ αυτό τον λόγο, θα κινηθώ νομικά μήπως μπορέσω είτε να θορυβήσω τους υπευθύνους, είτε να βρω κάποια διέξοδο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Δέσποινα Μ., απόφοιτη του τμήματος.

Την δική της εμπειρία εξιστορείται και η Μαρία, η οποία είχε βρει μια θέση εργασίας μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ, έκανε αίτηση και τελικά απορρίφθηκε. «Μου έκανε τρομερή εντύπωση και κινητοποιήθηκα να δω το τι συνέβη, γιατί πληρούσα όλα τα κριτήρια. Τελικά, έμαθα ότι το πτυχίο μου δεν έχει καμία ισχύ και γι’ αυτό θεώρησα σωστό να συμβουλευτώ κάποιον δικηγόρο. Ελπίζω το θέμα να λυθεί άμεσα για να μπορέσω να βρω δουλειά», τόνισε.

Άρθρο του Αργύρη Ηλιάδη για το makthes

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Διδυμότειχο: Ξεσηκωμός για τη μεταφορά της Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη

@dmin

ΔΙΠΑΕ: Κατάληψη του Διεθνούς Πανεπιστημίου από φοιτητές

@dmin

«Οι μεγάλες προκλήσεις στην Παιδεία»

admin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα