Νόμοι

Βουλή: Ψηφίστηκε το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Στην ονομαστική ψηφοφορία την οποία είχε ζητήσει το ΚΚΕ, επί της αρχής, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 158 βουλευτές, ενώ 140 βουλευτές καταψήφισαν.

Στο άρθρο 15 του νομοσχεδίου, που προβλέπει ότι η διαδικασία δημοπράτησης των έργων θα μπορεί να ξεκινά πριν από την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων και οι δύο διαδικασίες θα προχωρούν παράλληλα, «υπέρ» τάχθηκαν 158 βουλευτές και 140 καταψήφισαν.

Στο άρθρο 219 για τον καθορισμό υπο-περιοχών ήπιας ανάπτυξης, «υπέρ» ψήφισαν 158 βουλευτές και 140 καταψήφισαν.

Στην τροπολογία για την αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, «υπέρ» ψήφισαν 158 βουλευτές, 119 βουλευτές ψήφισαν «κατά» και 21 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία προσδοκά ότι θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που δημιουργεί ο νέος νόμος, ώστε με διαφάνεια να προχωρήσει γρήγορα η απορρόφηση της «ιστορικής πρόκλησης» των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι διατάξεις που έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις και προκάλεσαν επικρίσεις, ως «περιβαλλοντοκτόνες», μονοπώλησαν μεγάλο μέρος στην τελική φάση της συζήτησης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο άρθρο 219 για τον καθορισμό υπο-περιοχών ήπιας ανάπτυξης, υπεραμύνθηκε των διατάξεων, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση σέβεται τις αγωνίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά θεωρεί ότι έχει εντάξει στο άρθρο όλες τις ασφαλιστικές δικλίδες για να μην κινδυνεύσει το περιβάλλον και υπάρχει και ο έλεγχος του ΣτΕ, και θα σταματήσει την κυβέρνηση «αν είναι μια τόσο κακή και ειδεχθής κυβέρνηση, που πάει να καταστρέψει τις περιοχές NATURA».

Αίτημα της αγοράς και των ΟΤΑ

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι το νομοσχέδιο προέκυψε από τη βασική ανάγκη εκσυγχρονισμού και απλοποίησης του νομοθετικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, προμήθειας αγαθών και εκτέλεσης των δημοσίων έργων, ήταν αίτημα της αγοράς, δηλαδή μηχανικών, εταιρειών και αυτοδιοίκησης, και κυρίως συνδέεται με την ανάγκη να υπάρξει πλαίσιο που θα βοηθήσει την ταχύτερη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Ιδίως για την θεσμοθέτηση της ιδιωτικής επίβλεψης έργων και μελετών, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι πρόκειται για μια ρύθμιση που έρχεται να λύσει προβλήματα αδυναμίας και υποστελέχωσης των υπηρεσιών από τη μία, και να κερδίσει χρόνο από την άλλη.

Η δυνατότητα επίβλεψης έργων του δημοσίου από ιδιώτες ελεγκτές, η αναπροσαρμογή του κατώτατου ορίου απευθείας αναθέσεων υπηρεσιών και προμηθειών, αναδείχθηκαν κομβικά σημεία αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά το στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ζώνες NATURA

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρέθηκαν και διατάξεις που σχετίζονται με το περιβάλλον όπως άρθρο του νομοσχεδίου για τον καθορισμό «υπο-περιοχών προστασίας» στις περιπτώσεις ήπιων αναπτυξιακών έργων δημοσίου ενδιαφέροντος.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, σε περιοχές ΝΑTURA, εξαιρουμένων των ζωνών και περιοχών απολύτου προστασίας, μπορούν να καθορίζονται, με Προεδρικό Διάταγμα, υποπεριοχές «στις περιπτώσεις ήπιων αναπτυξιακών έργων, διασφαλιζομένου ότι δεν παραβλάπτεται η ακεραιότητα της ευρύτερης περιοχής ως προς τις οικολογικές της λειτουργίες σε σχέση µε τους στόχους διατήρησης της περιοχής.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δίνεται η δυνατότητα ορισμού άμισθων αντιδημάρχων

admin

Τι Aναστέλλεται απο αύριο στο Νομό Θεσσαλονίκης ΛΙΣΤΑ

Κορονοϊός. Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα