Υπουργεία

ΥΠΕΝ: Κατεδαφίζονται 1.108 αυθαίρετα στους επόμενους μήνες

Παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και ενέργειας  κ. Χατζηδάκη πραγματοποιήθηκε  η  πρώτη κατεδάφιση αυθαίρετης κατοικίας στην Αττική, ενώ το ΥΠΕΝ είναι με το βλέμμα στραμμένο στο Μάτι, αναφορικά με τη συνέχιση των κατεδαφίσεων και την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών απωλειών.

3,5 χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα, που στοίχισε τη ζωή 24 ανθρώπων, οι κατεδαφίσεις των αυθαίρετων, που έχουν χτιστεί πάνω στα μπαζωμένα ρέματα, «Σούρες» και «Αγία Αικατερίνη», εντείνονται πλέον με ταχείς ρυθμούς.

«Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνοντας, ότι «από εδώ από την Μάνδρα, από τον τόπο της τραγωδίας, στέλνουμε το μήνυμα ότι το ΥΠΕΝ δεν ανέχεται την αυθαιρεσία».

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «τάξη θα μπει και στο Μάτι, στον άλλο τόπο της τραγωδίας», όπου πρόκειται να γκρεμιστούν πάνω από 140 σπίτια και θα γκρεμιστούν και 340 μάντρες και άλλες κατασκευές».

Παρόντες στη σημερινή κατεδάφιση ήταν ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Σπυρίδων Κοκκινάκης, ο δήμαρχος της Μάνδρας – Ειδυλλίας κ. Χρήστος Στάθης, στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως και της Πολεοδομίας Ελευσίνας.

«Σε αυτά τα ζητήματα δεν θα κάνουμε εκπτώσεις. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αυθαίρετα σε δάση, σε αιγιαλούς, σε παραλίες. Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία σε αυτό το ζήτημα. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Μάνδρα δεν είναι οι πρώτες για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς υπενθυμίζεται ότι τον φετινό Μάρτιο ξεκίνησε το γκρέμισμα στη Μακρόνησο, σε 22 αυθαίρετες κατοικίες.

Μάλιστα,, τον Απρίλιο, ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε απόφαση για την επαναπροκήρυξη ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων στην Αττική, καθώς ο προηγούμενος του 2019 είχε κηρυχθεί άγονος.

Ο διαγωνισμός αφορά στην κατεδάφιση 60 ακινήτων εντός της Περιφέρειας Αττικής. Τα 38 από αυτά βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

Η σημερινή κατεδάφιση μάλιστα, έρχεται μετά την επιστολή του κ. Χατζηδάκη στις 15 Μαΐου προς τους Συντονιστές των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, με την οποία τους ζητούσε ρητά την άμεση κατεδάφιση τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών που έχουν ενταχθεί στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2019» του Πράσινου Ταμείου, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 6,5 εκατ. Ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, απευθυνόμενος στους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων, ο κ. Χατζηδάκης ζητούσε μηδενική ανοχή στις αυθαιρεσίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΝ, τα 1.108 αυθαίρετα κτίσματα -άλλα δασικά και άλλα στον αιγιαλό- επιμερίζονται στην Επικράτεια ως εξής:

  • 361 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής
  • 377 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης
  • 131 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας
  • 108 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης
  • 81 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου
  • 40 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
  • 10 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δ. Μακεδονίας

Σύνολο: 1108

Σημειώνεται ότι οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, θα πραγματοποιηθούν για όσα έχουν βγει τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, ενώ ήδη από το ΥΠΕΝ έχει σταλεί πριν από ένα μήνα περίπου σχετική επιστολή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ESTIA II: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο

@dmin

Το τεράστιο πρόβλημα της ψηφιακής εξυπηρέτηση του πολίτη καλείται να λύσει το Υπουργείο Εσωτερικών

admin

Κορονοϊός: Κλείνουν τα ΚΤΕΟ σε όλη την χώρα – Ποια εξαιρούνται

@dmin
Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα