Υπουργεία

Υπουργείο Εργασίας: Ομιλία του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων

«Το μήνυμα που θέλω να περάσω σε όλη την ελληνική κοινωνία στην έναρξη της θητείας μου και ελπίζω να με αξιώσει ο Θεός να τα καταφέρω, είναι ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του πίσω. Ούτε συνταξιούχο, ούτε εργαζόμενο. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη. Αυτή είναι η βασική μας ευθύνη, αυτή είναι η βασική μας στόχευση».

Ο υπουργός εργασίας αναφερόμενος στο πρόβλημα της ανεργίας ανέφερε πώς «τον Ιούνιο του 2019, τον τελευταίο κυβερνητικό μήνα θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, η ανεργία ήταν 17% και τον Μάιο του 2023, τον τελευταίο μήνα της προηγούμενης κυβερνητικής μας θητείας, η ανεργία ήταν 10,8%, δηλαδή 7 μονάδες κάτω, αυτός ο αριθμός από πίσω του έχει πάνω από 300,000 ανθρώπους που βρήκαν δουλειά. Δεν είναι απλώς ένας αριθμός. Είναι 300 χιλιάδες άνθρωποι που απέκτησαν αξιοπρέπεια. Είναι 300 χιλιάδες άνθρωποι που μπορούσαν να έχουν χρήματα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της οικογενείας τους. Είναι 300 χιλιάδες άνθρωποι που μπορούσαν να συνεχίσουν τα όνειρα της ζωής τους. 

Σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε «Τον Ιούνιο του 2019 παραλάβαμε στον ΕΦΚΑ 125 χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις, σήμερα είναι 32 χιλιάδες οι εκκρεμείς συντάξεις. Αυτή η διαφορά των 100 χιλιάδων συντάξεων είναι πραγματικές ιστορίες πραγματικών ανθρώπων. Ήταν περίπου το 2020, όταν τότε η Υπηρεσία του ΕΦΚΑ ανακάλυπτε σε σάκους χιλιάδες αιτήσεις συντάξεων που δεν είχαν καταγραφεί στο σύστημα. Κι έγινε ολόκληρη ομάδα εργασίας τότε στον ΕΦΚΑ για να καταγράψουν αυτές τις χιλιάδες συντάξεις από τους σάκους.

Αναφερόμενος στον βασικό μισθό ανέφερε πώς « το 2019 παραλάβαμε βασικό μισθό 650 ευρώ για να τον παραδώσουμε τον Απρίλιο του 2023 στα 780 ευρώ, αυτό δεν είναι ένας απλός αριθμός, αλλά είναι και πάλι η πραγματική ζωή των πραγματικών ανθρώπων.

Αφού ευχαρίστησε τους προκατόχους του Γιάννη Βρούτση, και Κωστή Χατζηδάκη για το έργο τους στο Υπουργείο Εργασίας και τα εργαλεία που άφησαν ως παρακαταθήκη («ΗΛΙΟΣ», «ΑΤΛΑΣ», δημιουργία ΚΕΑΟ, e-ΕΦΚΑ) αλλά και τον πρωθυπουργό που ενέκρινε τις πρωτοβουλίες του ιδίου για την άμεση αλλαγή της αρχιτεκτονική του συστήματος παρακράτησης της σύνταξης στους εργαζομένους συνταξιούχους.

«Θυμίζω ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε παραλάβει από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2019, έναν εξοντωτικό νόμο που ωθούσε τους συνταξιούχους αν ήθελαν να εργάζονται, στην πραγματικότητα μόνο στη μαύρη εργασία. Ο κύριος Κατρούγκαλος είχε θεσπίσει την περικοπή της συντάξεως ενός συνταξιούχου που ήθελε να εργαστεί, έστω και αν ήταν μία μέρα το μήνα, στο 70%. Αν δούλευε δηλαδή ένα ημερομίσθιο το μήνα, έχανε το 70% της συντάξεώς του. Ήρθε μετά ο Γιάννης Βρούτσης και το κατέβασε στο 30%. Ήταν μια γενναία ρύθμιση τότε. Δεν μπορούσε να πάει δυστυχώς γρηγορότερα γιατί η ανεργία ήταν ακόμα ψηλά και έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος για να μειωθεί και να απορροφηθούν περισσότεροι από τους τότε ανέργους στην αγορά εργασίας. Σήμερα είναι πολύ πιο ώριμες οι συνθήκες για να άρουμε οριστικά αυτήν την αδικία και να σταματήσουμε να τιμωρούμε τους συνταξιούχους μας, οι οποίοι θέλουν να εργάζονται. Η εργασία εντός συνταξιούχου μπορεί να γίνει για λόγους ανάγκης και για να βελτιώσει το εισόδημά του, μπορεί να γίνει όμως και για πολλούς άλλους λόγους, ακόμα και για καθαρά ψυχολογικούς. Δεν μπορεί αυτή του η ανάγκη να τιμωρείται με την παρακράτηση του 30% από τη σύνταξη για την οποία έχει εργαστεί μια ολόκληρη ζωή.

Ο Υπουργός ανέφερε πώς λεπτομέρειες της ρυθμίσεως θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες μαζί με τους αρμόδιους Υφυπουργούς, τον κ.  Τσακλόγλου και τον κ. Σπανάκη, ώστε να δοθούν ακριβώς οι παράμετροι.

Ο κ. Γεωργιάδης, επίσης ανέφερε ότι ένα θέμα που τον απασχολεί είναι και θα υπάρξει ρύθμιση, αφορά τους ελευθέρους επαγγελματίες που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ, και δεν μπορούν να βγουν στην σύνταξη.

Όπως σημείωσε «Μια δεύτερη μεγάλη αδικία που ιδιαίτερα με απασχολεί είναι οι χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, στους οποίους έχει συμβεί το εξής: πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές για πάρα πολλά χρόνια, όμως για διαφόρους λόγους στο τέλος του εργασιακού τους βίου τα πράγματα δεν πήγανε καλά. Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα να βγουν στη σύνταξη, είχαν χρέος στον ΕΦΚΑ.  Σήμερα το καθεστώς λέει ότι αν έχεις χρέος μέχρι 20 χιλιάδες ευρώ, τότε εκδίδεται η σύνταξή σου και σου παρακρατείται το χρέος αυτό σε 60 δόσεις, έτσι ώστε σε 60 μήνες να έχεις εξοφλήσει αυτό το χρέος προς το ταμείο. Εάν όμως έχεις 20 χιλιάδες και ένα ευρώ, τότε δεν μπορείς να πάρεις ποτέ σύνταξη. Πρέπει να πληρώσεις τη διαφορά από τις 20 χιλιάδες και πάνω εφάπαξ και μόνο αν πληρώσεις αυτή τη διαφορά μπορείς μετά να κάνεις αίτηση και να μπεις στη ρύθμιση των 60 δόσεων για τις 20 χιλιάδες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν συμπληρώσει 25, 27 ή  28 χρόνια, δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη και ζουν με μηδέν σύνταξη ή με προνοιακή σύνταξη εάν περάσουν το σχετικό όριο ηλικίας. Αυτό είναι μια μεγάλη κοινωνική αδικία. Το κράτος δεν μπορεί να έρχεται να εκδικηθεί κάποιον στον οποίον η ζωή τα έφερε άσχημα στο τέλος του εργασιακού του βίου. Το επόμενο διάστημα θα δουλέψουμε με τους συνεργάτες μου να βρούμε λύση και να την παρουσιάσουμε στην εθνική αντιπροσωπεία. Μια δίκαιη λύση που θα δίνει διέξοδο σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αυτή τη διαφορά και να μπορέσουν στα αλήθεια να απολαύσουν στο τέλος της ζωής τους αυτά τα οποία δικαιούνται.

Σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε «Με τα πρόσφατα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχει έρθει στο προσκήνιο το ζήτημα των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων. Με τον αρμόδιο Υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη είμαστε σε καθημερινή επαφή για να παρουσιάσουμε άμεσα και στους κοινωνικούς εταίρους και στους συλλόγους των εργαζομένων ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο δράσης, αλλά και νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα διασφαλίσουν τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων κυρίως στον τουρισμό, όπου εκεί οι συνθήκες είναι πραγματικά σε πολλές περιπτώσεις εντελώς απαράδεκτες, αλλά βεβαίως και σε επαγγέλματα τα οποία έχουν τελικά ένα πολύ μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας.

Για παράδειγμα, οι συνάνθρωποί μας που δουλεύουν ως ντελίβερι θα έχετε διαπιστώσει ότι πολλοί από αυτούς είτε τραυματίζονται είτε δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις χάνουν ακόμα και τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα κατά την άσκηση αυτής της εργασίας. Άρα, λοιπόν οι συνθήκες ζωής των εργαζομένων και η ασφάλεια των εργαζομένων θα αποτελέσει κεντρικό πυλώνα της κυβερνητικής μας πολιτικής.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Εργασίας έστειλε μήνυμα προς τους επιχειρηματίες λέγοντας «Οι επιχειρήσεις μας την προηγούμενη τετραετία απήλαυσαν μεγάλα κέρδη και πολύ μεγάλη πρόοδο της οικονομίας μας. Η οικονομία μας αναπτύχθηκε με πρωτοφανείς ρυθμούς, σταθερά με υπερδιπλάσιους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οι καρποί αυτής της οικονομικής επιτυχίας φάνηκαν στην πραγματική ζωή των ανθρώπων. Τώρα όμως έχει έρθει η ώρα να δώσουμε σκληρά τη μάχη, ώστε οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων να απολαύσουν το μερίδιο που τους αναλογεί από αυτή τη συλλογική μας εθνική επιτυχία. Πρώτα θα πρέπει οι επιχειρήσεις να αυξήσουν δίκαια τους μισθούς στους εργαζομένους και να τους δώσουν το μισθό που τους αναλογεί, με βάση την παραγωγικότητα της σημερινής ελληνικής οικονομίας και μετά θα συζητήσουμε όλα τα άλλα»

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Μεταφορών: Δημιουργείται το Ψηφιακό Μητρώο συνεργείων και υπευθύνων τεχνιτών (ΦΕΚ)

@dmin

ΥΠΕΣ: Μονιμοποιούνται οι εργαζόμενοι της 3Κ/2018 – Εγκύκλιος

@dmin

Υπ. Επικρατείας: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα