Επικαιρότητα

ΔΙΠΑΕ: Ομόφωνο ΟΧΙ Βουλευτών – Δημάρχων και Κοινωνίας στη μετεγκατάσταση – κατάργηση τμημάτων

Τεράστια απήχηση είχε η πρωτοβουλία του Δημάρχου Δέλτα Γιάννη Ιωαννίδη να συγκαλέσει σύσκεψη με την παρουσία του Μητροπολίτη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως κκ Βαρνάβα βουλευτών, εκπροσώπων της ΠΚΜ, δημάρχων, μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και φοιτητών για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα προκειμένου να μην υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την μεταφορά των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων στις Σέρρες και για την κατάργηση του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, τμήματα στα οποία φοιτούν 6000 φοιτητές και εργάζονται 60 μέλη ΔΕΠ.

Οι παρευρισκόμενοι τάχθηκαν κατά της μετακίνησης και της κατάργησης των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ υπογραμμίζοντας την άμεση σχέση των δύο σχολών με την τοπική κοινωνία και ειδικά με τη ΒΙΠΕΘ

Μάλιστα άμεσα συνυπογράφουν μια κοινή επιστολή για συνάντηση συνάντηση με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να λυθεί άμεσα το ζήτημα.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά επιπόλαιη την εισήγηση του προέδρου του ΔΙΠΑΕ προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καθώς αφενός είναι μια πρόχειρη και χωρίς επιχειρήματα απόφαση και αφετέρου δεν περιλαμβάνει καμία τεκμηριωμένη μελέτη.

«Η πρόταση αυτή γίνεται σε μια περίοδο που η πατρίδα και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση. Συρρικνώνει το ΔΙΠΑΕ διώχνοντας κυριολεκτικά 6000 ενεργούς φοιτητές και 60 μέλη ΔΕΠ ενώ υποβαθμίζει την περιοχή του Δήμου Δέλτα και ευρύτερα της δυτικής Θεσσαλονίκης. Η σχολή των μηχανικών περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοπική επιχειρηματικότητα οι άλλες δύο σχολές είναι εξίσου συνδεδεμένες με την τοπική κοινωνία και την Βιομηχανική ζώνη σε Καλοχώρι και ΒΙΠΕΘ. Η πρόταση αυτή μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και είμαστε σήμερα εδώ για να πάρουμε αποφάσεις» τόνισε ο κ Ιωαννίδης και καλωσόρισε τους προσκεκλημένους .

Δεικτικός ο Μητροπολίτης ζήτησε «μετάνοια» όσων σχεδιάζουν να υλοποιήσουν την εν λόγω πρόταση.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως κκ Βαρνάβας στην ομιλία του έκανε τον παραλληλισμό της μετάνοιας της Μεγάλης Εβδομάδας ζητώντας από όσους σχεδιάζουν την μεταφορά των δύο τμημάτων Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων από το ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης στις Σέρρες , αλλά και την κατάργηση ενός (Μηχανικών Περιβάλλοντος) να μετανοήσουν.

«Λάθος» χαρακτήρισε την πρόταση και ο Βουλευτής Β Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας που να αναφέρει ότι δεν ενστερνίζεται την πρόταση για μετέγκατασταση και κατάργηση τμημάτων από το ΔΙΠΑΕ. «Συμμερίζομαι και κατανοώ την οργή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων της περιοχής και είμαι εδώ για να συμβάλλω στην μη εφαρμογή της πρότασης» σημείωσε ο κ Καράογλου.

«Να αποτρέψουμε το σχεδιασμό»

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Β Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης μίλησε για πρόταση και όχι μια απόφαση ωστόσο όπως είπε είναι λανθασμένη. Ο ίδιος τόνισε ότι «μιλάμε για ένα ενδεχόμενο το οποίο καλούμαστε να αποτρέψουμε».

Η βουλευτής Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δώρα Αυγέρη μίλησε για απόφαση ειλημμένη από την κ Κεραμέως στο πλαίσιο της υποβάθμισης της τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης η οποία πρέπει να ανατραπεί.

Για κουτοπονηριά της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας που δεν παίρνει θέση μίλησε ο βουλευτής της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Χρήστος Γιαννούλης.

Ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ β Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης χαρακτήρισε λανθασμένη την πρόταση που όπως είπε ανατρέπει την αρχική φιλοσοφία δημιουργίας της σχολής στην περιοχή της Σίνδου.

Κατά της πρότασης μετακίνησης και κατάργησης των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ τάχθηκε και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος δια μέσω εκπροσώπου του που ανάγνωσε επιστολή του.

Για την οικονομική περιπέτεια που θα μπουν 6000 οικογένειες που ίσως αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές στα παιδιά τους μίλησε η βουλευτής του Μέρα 25 Κωνσταντίνα Αδάμου.

Αντί να το διορθώνουμε το κλείνουμε;

Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει ρίξει το βάρος της ανάπτυξης στη Δυτική Θεσσαλονίκη και δεν νοείται να δεχτεί τη μεταφορά δύο τμημάτων και την κατάργηση ενός από το ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης.

«Για ποιο λόγο οι συγχωνεύσεις που προκαλούν προβλήματα δεν αποτελούν έναυσμα για να λυθούν αυτά τα προβλήματα και για ποιο λόγο ότι δεν έγινε καλά αντι να το διορθώσουμε το κλείνουμε?» διερωτήθηκε η κ Πατουλίδου σημειώνοντας ότι «δεν είμαστε στο σωστό δρόμο».

«Η πρόταση είναι εκπαιδευτικά ανορθολογική και αναπτυξιακά λανθασμένη καθώς πάρθηκε βεβιασμένα χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία», δήλωσε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου και ξεκαθάρισε ότι: «δεν τασσόμαστε κατά κάποιας πόλης άλλα κατά της υποβάθμισης της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Δεν θέλουμε να πάρουμε κάτι από άλλες πόλεις αλλά να διατηρήσουμε αυτά που έχουμε».

Μάλιστα γνωστοποίησε ότι το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα κατά της μεταφοράς των δύο τμημάτων Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων από το ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης στις Σέρρες , αλλά και την κατάργηση ενός (Μηχανικών Περιβάλλοντος που είναι τμήματα απολύτως συμβατά με τις ανάγκες της περιοχής (ΒΙΠΕΘ) στα οποία εκπαιδεύονται 6000 φοιτητές και εργάζονται μεταξύ άλλων 60 μέλη ΔΕΠ. «Η πρόταση είναι εκπαιδευτικά ανορθολογική και αναπτυξιακά λανθασμένη πάρθηκε βεβιασμένα χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία».

Για μια λανθασμένη πρόταση που πρέπει να ανατραπεί έκανε λόγο ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών και Αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος ζήτησε να γίνει άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την οριστική επίλυση του προβλήματος που προκλήθηκε εν αγνοία της κοινωνίας.

Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδιαλιανός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανατροπής της απόφασης.

Ο Δήμαρχος Χαλκηδόνας Σταύρος Αναγνωστόπουλος τόνισε την ανάγκη να διευρυνθούν τα τμήματα του ΔΙΠΑΕ και όχι να συρρικνωθούν καθώς όπως είπε η απορρόφηση των φοιτητών από τις επιχειρήσεις της περιοχής είναι καθολική. Μάλιστα γνωστοποίησε ότι το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα κατά της μεταφοράς των δύο τμημάτων Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων από το ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης στις Σέρρες , αλλά και την κατάργηση ενός (Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κοσμοπούλου μίλησε για ανεπίτρεπτη πρόταση, αντίθετη στις ανάγκες της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και γνωστοποίησε ότι το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα κατά της πρότασης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΕΘ, Αναστάσιος Πολυζωίδης επιβεβαίωσε την απορρόφηση αποφοίτων των εν λόγω τμημάτων του ΔΙΠΑΕ από τις επιχειρήσεις της ΒΙΠΕΘ και μίλησε για πλήγμα αν υλοποιηθεί η πρόταση για απομάκρυνση 6000 φοιτητών

Λόγω ανειλλειμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παραστούν οι βουλευτές Δημήτρης Βαρτζόπουλος ΝΔ, Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής του ΚΚΕ ωστόσο επικοινώνησαν με τον Δήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη και εξέφρασαν την συμπαράταξή τους.

Στην συνάντηση έδωσαν το παρόν οι Αντιπεριφερειάρχες κ Γερακίνα Μπισμπινά Κωνσταντίνος Γιουτίκας οι επικεφαλής παρατάξεων της Περιφέρειας Φίλιππος Γκανουλης , Χρήστος Παπαστεργίου,  Δήμητρα Θωμά, ο Αντιπρύτανης του ΔΙΠΑΕ Σταμάτης Αγγελόπουλος, Πρόεδροι τμημάτων μηχανικών και εκπρόσωποι των φοιτητών, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι.

Πηγή: makthes

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βεβαιώσεις κυκλοφορίας: Τέλος για εργαζόμενους σε αναστολή και τηλεργασία

Φωτιά ξέσπασε στην περιοχή της Ευκαρπίας

Μονή Πετράκη: Μοναχός έριξε βιτριόλι σε επτά μητροπολίτες (video)

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα