ΔήμοιΝόμοιΧρηματοδότηση

Τροπολογία για τις ΜΚΟ. Επιχορήγηση στους δήμους για πρόσφυγες και μετανάστες

Χρήματα στους δήμους προκειμένου να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες δίνει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τις ΜΚΟ, που ψηφίσθηκε χθες ( υπέρ από ΝΔ, παρών από ΣΥΡΙΖΑ και κατά από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης) στο πλαίσιο του νομοσχεδίου «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις»:

  • Προβλέπεται κονδύλι 25 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για επιχορήγηση προς τους δήμους, στα όρια των οποίων λειτουργούν μονάδες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών
  • Το ποσό που προβλέπεται ανά φιλοξενούμενο άτομο είναι 12,5 ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο μπορεί να αυξάνεται αν το ποσοστό των προσφύγων -μεταναστών είναι μεγαλύτερο του 1% του πληθυσμού.
Τι αλλάζει για τις ΜΚΟ

Αναφορικά με τις ΜΚΟ,  τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Σύσταση Μητρώου μελών  και εργαζομένων στις ΜΚΟ,
  • Θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων,
  • Επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστατευτικού προβλήματος.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, «ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχέστερος. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται».

Όπως προβλέπεται, θα οριστεί ειδικός γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν επίσης ότι «οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα».

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παράταξη «Πόλη Αλλιώς»: Όχι στην εγκατάλειψη της Πλατείας Γάτσου στην Νεάπολη

@dmin

Δήμος Νάουσας: Τον τίτλο «Best Villages 2023» διεκδικεί το Αρκοχώρι

@dmin

Δήμος Παύλου Μελά: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις νέας ρύθμισης οφειλών

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα